04 / 05 / 2024

Komşu mesafeleri!

Komşu mesafeleri!

İki bina arasında olması gereken mesafeler, imar yönetmelikleri kapsamında belirleniyor. Peki, planlı alanlarda komşu mesafeleri ne kadardır? Plansız alanlarda komşu mesafeleri ne kadardır? İşte komşu sınırları...



Komşu mesafeleri!

İki bina arasında olması gereken mesafeler, imar yönetmelikleri kapsamında belirleniyor. Peki, planlı alanlarda komşu mesafeleri ne kadardır? Plansız alanlarda komşu mesafeleri ne kadardır?


Planlı alanlarda komşu mesafeleri:

1) Parsel sınırlarına (3,00) m.‘den fazla yaklaşmamak kaydı ile arka ve yan bahçe mesafelerine (1,00) m. taşabilir. Bina tabanı zeminde çekme mesafeleri içine çekilmek şartı ile istenilen ölçülerde yapılabilir.


2) Ön bahçelerde parselin yol sınırına ( 3.50) m.‘den fazla yaklaşamaz.


3) Bitişik nizamda bitişik olduğu komşu sınırına (2.00) m.‘den fazla yaklaşamaz.


İmar planlarında ticaret bölgesi, olarak gösterilen blok ve bitişik nizam yapı adalarında yapılacak binaların gece ve gündüz ikamete ayrılmayan, sadece işyeri olarak kullanılan zemin katlan, bodrumları ile birlikte ön ve yan bahçe mesafelerine tecavüz etmemek kaydı ile, arsa derinliğince yapılabilir. Şu kadar ki, meyilli arsalarda bu yüksekliğin, arka komşu sınırında tabii zeminden itibaren (6.50) m. yi geçmesi halinde, bu miktarı aşan kısmı arka komşu sınırından en az (3.00) m. geriden başlatılır. (Ek cümle:RG-1/6/2013-28664) Uygulama imar planı kararı gereği ticaretin yanısıra konut da yapılabilen parsellerde, ticaretle birlikte konut yapılmasının talebi halinde bu hüküm uygulanmaz.


Plansız alanlarda komşu mesafeleri:

Komşu mesafeleri, civarın yapı düzeni ve karakterine, yapılacak binaların münferit konut veya tarımsal işletme birimi (ahır, samanlık, arabalık v.b.) oluşuna göre Köy İhtiyar Heyeti tarafından takdir ve tayin olunur.


Arka ve yan komşu mesafesi içinde kapalı çıkma yapılamaz.


Ön ve arka cephelerde yapılacak kapalı çıkma genişliği (1.50) m. den, yan komşu mesafelerinde yapılacak açık çıkma genişliği (1.00) m. den fazla olamaz.



Plansız alanlarda bina nasıl inşa edilir?






Geri Dön