23 / 12 / 2024

Konak, İzmir’in gayrimenkulde en pahalı yeri!

Konak, İzmir’in gayrimenkulde en pahalı yeri!

İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, göreve geldiği günden beri hayata geçirdikleri yatırımları anlattı. Pekdaş, Konak'ın İzmir’in gayrimenkulde en pahalı ilçesi olduğunu söyledi.



İzmir Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 4.5 yılda yaptığı çalışmaları anlattı. Konak’ın tarihteki ilk kadın belediye başkanı seçilen Sema Pekdaş, bir yerin kent, insanlarının da yurttaş olabilmesi için sivil toplum örgütlerinin enerjisinin önemli olduğunu dile getirdi. Başkan Pekdaş, projesi ulusal yarışmayla belirlenen yeni hizmet binasıyla ilgili de bilgi verdi. Pekdaş, “Belediyemizin mevcut binaları gerçekten hizmet verimliliği açısından eski ve yıpranmış durumda. Hizmet kalitesinin artırılması, gelen vatandaşlarımızın işlerinin daha hızlı yürütülmesi için yeni bir binaya ihtiyacımız var. İzmir’in gayrimenkulünün en pahalı olduğu yeriz. Bu nedenle yeni hizmet binamızı yaparken ilçemizin hizmet bekleyen, kalkınması gereken yerlerin kavşağında bir noktayı seçtik. Yenişehir’deki pazaryerini yıkarak buraya hizmet binası yapacağız. Süreçte alandaki bir yapının tahliye edilmesi geriyordu. Bu tahliyeyi beklerken de yarışma açtık ve projemiz seçildi. Projeyi ruhsata da bağladık. Bu arada tahliye kararı yeni çıktı. O bölgelerin kalkınmasına hizmet edecek bir hizmet binası yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

80 BİN NÜFUSU VARDI

Gültepe semti sakinlerinin büyük bir merakla beklediği imar planlan hakkında bilgi de veren Pekdaş, “Gültepe çok yoğun göç alan bir bölge. İzmir’de ilk kent planı yapılırken Gültepe bölgesi iskan dışı alan olarak belirlenmiş. Bölgedeki kot farkları, yer altı ve yer üstü suları nedeniyle iskan dışı alan yapılmış. Ama sonrasında burası çok göç almış. Çünkü kent merkezine çok yakın bir bölge ve İzmir’in erken cumhuriyet döneminde kurulan fabrikalarda çalışanlar barınma ihtiyaçlarını bu bölgede giderdi. Bir ara buranın nüfusu 80 bine çıkmış. Bir Anadolu şehri büyüklüğünde bir yer olmuş. 1984 yılında çıkan imar affıyla da burası belgelenmiş. O zamandan bu zamana maalesef aynı kaldı.

O binalar ekonomik ömrünü tamamladı. O dönemde barınma hakkı için iki göz oda yapılmıştı şimdi sağlıklı bir konutta diye bir durum söz konusu. İnsanlar doğalgazı olan, kanalizasyon ve yağmur suyu kanalları ayrı olan sağlıklı konutlar istiyor.

Sadece barınmak da yetmiyor, sağlıklı bir çevre de istiyorlar. Parkları, yeşil alanları, kültür merkezleri olan yerler isteniyor. Bu doğrultuda planlamalar yaptık. Meclisimize sunduk. Burada görüşülüyor. Ayrıca Gürçeşme bölgesinin planları yapılmıştı. Bu planlarının uygulaması hayata geçmemişti, bunun için çalışmalar başlattık. Yine Beş Tepeler dediğimiz bölgede de plan uygulaması için çalışmalar başladı. Bunlar da önümüzde. Kentin tarihi ve tescilli bölgelerine yönelik koruma imar planları da hazırlıyoruz. Bu planlar Basmane ve Eşrafpaşayı da içine açacak şekilde etap etap hazırlanıyor. Bunun yanında 3 binin üzerinde korunan yapı var. Bunlar özel çalışmayı gerektiriyor.”

YAPILAN YATIRIMLAR ÇOK ÖNEMLİ

Bu yıl temeli atılan tesisleri kısa zamanda hizmete açmak istediklerini de dile getiren Pekdaş, “Bu tür yatırımlar aynı zamanda bir prosedür işidir. Bizim harcadığımız para benim babamın parası değil. Bu para Konak’ta yaşayanların parası. Onların vergilerden toplanan parayı biz harcıyoruz. 0 parayı harcarken de kanuna, vicdana ve ahlaka uygun harcamalıyız. Bu da belli mevzuata, işleyişe tabi kılıyor insanı. 0 nedenle karar alma süreçleri uzuyor. Biz göreve geldikten sonra önemli kamulaştırmalar yaptık. Ben kamusal mülkiyetin de kamusal hizmet için zorunlu olduğuna inanamıyorum” diye konuştu.


Geri Dön