Konak Zeytinlik Mahallesi'nde kentsel dönüşüm bekleniyor!
Konak’a bağlı Zeytinlik Mahallesi’ne adını veren zeytinliklerin yerinde yeller esiyor. Bir zamanların 13 kerpiç evden oluşan mahallesi, aldığı göçle nüfusunu artırınca elektrik yetersiz kaldı.
Muhtar Kamil Soydan yaptığı girişimlerle voltajın yükseltilmesini sağladı. Mahalleli şimdi sağlık ocağı ve semt evlerinin açılmasını bekliyor.
İzmir'in Konak ilçesindeki Zeytinlik Mahallesi, adını kurulduğu yıllarda etrafını saran zeytin ağaçlarından aldı. Yoğun göçlerle birlikte zamanla zeytin ağaçlarından eser kalmadı. 1940'larda çeşitli illerden gelen Selanik ve Yugoslavya göçmenleri tarafından kurulan mahalle 13 kerpiç evden ibaretti. Sonraki yıllarda Güneydoğulu, Kütahyalı ve Roman vatandaşların yerleşmesiyle nüfus giderek arttı. Nufusu 8 bine ulaşan mahalle, bir zamanlar Ülkü, Savaşan ve Albayrak sinemaları ile meşhurdu. Şimdilerde ise mahallede ne sinema kaldı ne zeytinlik. Mahallenin son yıllardaki gelişmesinde Muhtar Kamil Soydan, icraatlarıyla dikkat çekiyor.
7 adayı geride bıraktı
Akhisar'ın Sarılar Köyü'nden 1981'de gelen Zeytinlik Mahallesi Muhtarı Kamil Soydan, seçimlerde 7 rakip adayı geride bırakarak göreve seçildi. Muhtar Soydan, bunun sırrını "35 yıldır burada yaşıyorum. Zaman içinde insanların sevgisini kazandığım için böyle bir başarı yakaladım" diye yorumladı.
Yüksek voltaj getirdi
Yıllardır ilgisizliğe terk edilen mahallede farkını gösteren Soydan, 23 sokakta kanalizasyonu yeniletti. Elektrikli aletlerin bozulmasına neden olan voltaj gücünü de yükseltti. Girişimler sonucunda enerji hatları yenilenen mahallede voltaj 3 kat arttı. Daha önce 10 bin 500 voltaj ile elektrik alan mahalleye 34 bin 500 voltaj verildi. Böylece mahallelinin elektrikli ev aletleri bozulmaktan kurtuldu. Muhtar Soydan'ın göreve geldiği ilk günlerde Tülay Aktaş Parkı çevre düzenlemesi ağaç ve çiçeklerle donatılarak yenilendi. Ek olarak konulan elektrik trafoları ise boyanarak Bodrum evlerine benzetildi.
Sağlık ocağı eksiği
Mahallede sağlık ocağı olmadığını söyleyen Soydan, "Mahalle halkı sağlık ocağı için Gürçeşme ve Levent mahallelerine gitmek zorunda kalıyor. Özellikle yaşlı ve hastalar mağdur oluyor. Acilen sağlık ocağı istiyoruz" dedi.
Kadınlar semt evi istiyor
Mahalledeki kadınlar ise el sanatları, bakıcılık gibi mesleki eğitim kurslarını öğrenek sertifika almak için Konak Belediyesi'nden semt evi açmasını istediler. Kadınlar, "Diğer mahallelerde semt evi var ama İzmir'in göbeğinde böyle bir hizmet yok. El sanatlarını öğrenerek aile bütçemize katkı sağlamak istiyoruz" dedi.
Kentsel dönüşüm bekleniyor
Gecekondu semti Zeytinlik Mahallesi'nin gelişmesi için belediyelere çağrı yapan Muhtar Soydan, "Mahallemizin mutlaka imara açılıp bir düzene sokulması lazım. Burası İzmir'in göbeği ve hastaneler bölgesi ama doğalgaz bile yok. Burada kentsel dönüşümün hızlanmasını istiyoruz" dedi.
Yumurtacılar Sokağı
Gürçeşme Caddesi'ne çıkan 1163 sokak ise yumurta toptancılarıyla ünlü. Birçok yumurtacının bulunduğu sokakta bu işi genellikle Kütahya Simavlılar yapıyor. Üretim merkezlerinden buraya gelen yumurtalar buradan piyasaya dağıtılıyor.
Semtin en eskisi
Zeytinlik Mahallesi'nin en eski sakini ise 84 yaşındaki Ali Ayaz. 2 çocuk babası Ali Ayaz, Selanik Muhaciri. Askerden geldikten sonra mahalleye kahvehane açan Ali Ayaz'ın Durak Kıraathanesi ise İzmir'in en eski kahveleri arasında yer alıyor. Sabah saat 5'te ocak başına geçerek çayı hazırlayan Ali Ayaz'ın mekanı oğlu Aydın Ayaz ile birlikte ayakta duruyor.
Taş okul, ev oldu
Zeytinlik Mahallesi'nde 1955 yılına kadar okul olarak kullanılan taş bina dikkat çekiyor. Mahalle sakinlerinin çocukluk yıllarında ilköğretimini tamamladığı binada daha önce rahibeler kalıyormuş. Şimdilerde ise ev olarak kullanılıyor.
Sinema dönemi bitti
Bir zamanlar mahallenin sinemalarıyla ünlü olduğunu anlatan Muhtar Soydan, "O günler çok güzeldi ama mazide kaldı. Ülkü, Savaşan ve Albayrak sinemalarıyla bu semtimize her yerden insanlar akın ederdi. Ama bu güzellik 1990'larda son buldu" dedi. Zeytinlik Mahallesi'nin bir zamanlar zengin işadamlarının oturduğu bir semt olduğunu söyleyen Soydan, "1985 yılına kadar kiralar bile çok yüksekti. Ama semt ilgisizliğe terk edildi. Gelişmeye ayak uydurumadı" dedi.
Yahudi mezarlığı var
1928-1936 yılları arasında kullanılan Tarihi Yahudi Mezarlığı da Zeytinlik'te bulunuyor. Bakımsız haliyle dikkat çeken mezarlıkta dünyaca ünlü Yahudi din adamlarından Hayim Palaçi, Avram Palaçi, Yosef Eskapa'nın kabirleri de bulunuyor. Her yıl çok sayıda Yahudi burada yatan yakınlarını ziyaret etmek için mezarlığa geliyor.
Yeni Asır