Kontrat varken kiracı çıkarılabilir mi? Kiracının kontrat süresi ne kadar?
Kiralanan mülke dayalı kiracı ve ev sahibi arasında bir kira sözleşmesi bulunmaktadır. Bu kira sözleşmesinin belli süresi ve şartları bulunmaktadır. İşte araştırılan detaylar!
KİRACI SATILIK İLANI ASMAK ZORUNDA MI?
Borçlar Kanunu'nda kiracının katlanması gereken birtakım yükümlülükler açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu yükümlülükler içerisinde "satılık ilanı asılmasına katlanma yükümlülüğü" yer almaz.
KONTRAT VARKEN KİRACI ÇIKARILABİLİR Mİ?
Kira sözleşmesi sona ermeden kiracının çıkarılması söz konusu değildir. Evin sahibinin bunu gerçekleştirebilmesi için haklı nedenleri bulunmalıdır. Bu bahsedilen nedenlerin başında kira borcunu ödememesi gelebilir. Borcunun ödememesi için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gelmektedir. Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilerek, 30 gün süre verilme zorunluluğu bulunmaktadır.
KİRACI EVİ KAÇ GÜN GÖSTERMEK ZORUNDADIR?
Bu konuyu özet şeklinde anlatırsak; Kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı bulunmuyor. Kiracı yönünden kendi belirlediği gün, saatlerde, aynı şekilde koşullarda satış ve kiralama için evi üçüncü kişi veya kişilere, emlakçılara gezdirmek yasal zorunluluktur.
KİRACININ KONTRAT SÜRESİ NE KADAR?
Kanunda kira sözleşmesinin süresi ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ama konut kira sözleşmesi genel olarak yıllık yapılmaktadır. İş yerlerinde ise dekorasyon gibi değişiklikler yapıldığı için de uzun süreli sözleşmeler tercih edilmektedir.
EV SAHİBİ KİRAYA VERDİĞİ EVİ KONTROL EDEBİLİR Mİ? EV SAHİBİ KİRAYA VERDİĞİ EVE GİREBİLİR Mİ?
Ev sahibi kiraya verdiği eve istediği zaman girebilir mi? sorusu sıkça sorulmaktadır. Evin sahibi, kiracı ile kira sözleşmesi imzalamasından sonra artık eve kiracıdan izinsiz bir şekilde giremez. Aksi halde bu Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca “Konut Dokunulmazlığının İhlali” suçunu meydana getirir.