03 / 10 / 2024

Konut alacaklar en çok aidatlara dikkat ediyor!

Konut alacaklar en çok aidatlara dikkat ediyor!

Son dönemde yapılan konut projelerinden konut satın alma noktasına gelenlerin ilgilendikleri en önemli kavramlardan biri aidat konusu. Konutun fiyatı kadar kullanım maliyetlerinin de kabul edilebilir olması önemli




Son dönemde yapılan konut projelerinden konut satın alma noktasına gelenlerin ilgilendikleri en önemli kavramlardan biri aidat konusu. Konutun fiyatı kadar kullanım maliyetlerinin de kabul edilebilir olması önemli. Teslim sonrasında gündeme gelecek aidatların mertebesi konusunda her ne kadar endişe duyuluyorsa da çoğu müşterinin sosyal donatı talepleri sınır tanımıyor. 'Satın alacağım yaşam alanında her şey bulunmalı' tarzında bir eğilim söz konusu. 5 yıldızlı otel lüksünü aratmayacak ayrıntılar talep edilebiliyor. Yaşam başladığında ise gerçeklerle karşılaşılıyor. Havuzlar, bahçeler, spor salonları birer masraf noktası oluyor; aidatlar yükseliyor. Kullanılmayan veya az kullanılan alanların olumsuz etkisi memnuniyetsizlik sebebi oluveriyor.Güvenlik, temizlik, spor ve aktivite alanları, açık-kapalı yüzme havuzları, peyzaj bakımları gibi birçok kalem kayda değer işletim maliyeti doğuruyor.Kiraya verilmeyen, boş olarak tutulan veya belli zamanlarda yaşanan dairelerde ise ev sahibi ciddi bir aidat külfeti ile baş başa kalabiliyor.  Dönemsel kullanılmak üzere satın alınan evlerde düşük aidatlı alternatifler tercih ediliyor.

KİRALARKEN DE BELİRLEYİCİ

Yatırım amacıyla alınan mülklerde kiraya verme aşamasında kiracı adayının ilk sorduğu sorulardan biri yine aidatın tutarı oluyor. Bazen aidatların yüksekliği, sitenin kiracı tarafından tercih edilmemesi sonucunu doğurabiliyor; caydırıcı olabiliyor. Bu durum, kimi zaman mal sahibinin kirayı aşağı çekmesi ile bertaraf ediliyor. Hele hele konut büyüklüğü ve fiyatıyla aidat tutarının uyumsuzluğunda ciddi sorunlarla karşılaşılıyor.

Son yıllarda inşa edilen bazı projelerde geliştiriciler, aidat düşürücü birtakım önlemler almaya mecbur kaldılar. Satış ve satış sonrası sürdürülebilirlik ile memnuniyet açısından bu konuya yoğunlaşılmaya ve modeller üretilmeye başlandı.

Güneş kolektörlerinden elde edilen elektrikle genel mekanların aydınlatılması, yağmur sularının toplanması, evsel atıkların ayrılarak değerlendirilmesi gibi çevreci yöntemlerle hem aidatlar indirilmeye çalışılıyor, hem de yaşam kalitesi standardı yükseltilmiş oluyor.

Özellikle İstanbul'da rekabetin yoğun olduğu proje satışlarında aidatı minimuma indiren ve müşteriyi satın alma kararı verirken 'minimum aidat' noktasından yakalayan projeler de yaygınlaşmaya başladı.

Bazı projelerde havuz, spor salonu gibi alanlar için sadece tercih edenlere üyelik sistemi oluşturulmasıyla aidatlar ciddi ölçüde düşüyor.

Aidat miktarı daire teslimi sırasında tesadüfi olarak ortaya çıkan bir kavram değil tabii ki... İyi bir yönetim planı oluşturulması, site işletme projesi kurgusunun bilinçli olarak baştan itibaren ele alınması çok önemli kriterler. Hem yaşamın kalitesi, hem minimum maliyetler, hem de tasarruf kalemleri sistemin senaryosunun iyi yazılmasına bağlı.

Gereksiz işgücü, gereksiz enerji tüketimi gibi unsurların aidatlara yansıması da bu şekilde önlenebiliyor.Tüm ayrıntılar düşünülerek planlanan ve hazırlanan konseptlerde yaşam başladığında mutsuzlukların oluşmaması için en baştan profesyonel bir kurgunun yapılması proje başarısının bir parçası. Daire satın alanların başarısı ise, kendileri için gereksiz olan ayrıntılarla dolu bir projeye ilgi göstermemeleri ve dolayısıyla gereksiz aidat yüküyle baş başa kalmamaları.
Habertürk/Neşecan çEKİCİ


Geri Dön