21 / 12 / 2024

Konut alıcısı da satıcısı da faizlerin düşmesini bekliyor!

Konut alıcısı da satıcısı da faizlerin düşmesini bekliyor!

TCMB'nin faiz indiriminden sonra gayrimenkul sektöründe gözler bankalara çevrilirken, konutta alıcı da satıcı da bu indirimin kredi faiz oranlarına yansımasını istiyor.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) iki ayda faiz koridorunun üst bandında toplamda 75 baz puan indirim yapması konut alacaklarda da satacaklarda da kredi oranlarının düşmesi yönünde beklenti oluşturdu. Konut sektörünün üreticileri de tüketicileri de bankaların bir an önce faiz indirimine gitmesini bekliyor.


Konut sektörünün temsilcileri, TCMB'nin bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,50'den yüzde 10'a düşürmesini Anadolu Ajansı'na değerlendirdi.


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörünün konut kredisi faiz oranlarına çok hassas olduğunu belirterek, faizlerin düşmesinin kısa vadede tereddütlü olan taleplerin gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi.


Uzun vadede ise faizlerin aylık bazda yüzde 1'in altına inip inmeyeceği konusundaki soruların yoğunlaştığını dile getiren Durbakayım, konut kredisi faiz oranlarının düşük olmasının mutlaka konut satışlarına olumlu yansıyacağını ve konut satışlarının artışına destek olacağını ifade etti.


"Faizlerin yüzde 0,50-0,60'lara düşmesini arzuluyoruz"

Durbakayım, konut kredisi kullananların özellikle dikkat ettiği konunun faiz oranlarındaki istikrar olduğunu kaydederek, faizlerdeki dalgalanmanın satın alma talebinin sürekli askıda kalmasına neden olduğunu bildirdi.


Nazmi Durbakayım, faiz oranlarının düşmesi durumunda geçen yılın sonuna doğru konut satışları içerisinde oranı azalan ipotekli satışların (banka kredisi kullanılarak gerçekleştirilen konut satışları) toplamdaki payının tekrar yüzde 40'ın üzerine çıkmasına neden olacağını aktardı.


Konut kredisi faiz oranlarının gerçek anlamda mortgage kredisinde olduğu gibi aylık bazda yüzde 0,50-0,60 aralığına gerilemesini arzu ettiklerini vurgulayan Durbakayım, "Faizlerin bu seviye inmesi durumunda konut sahibi olurken ortaya çıkan maliyetlerden önemli biri olan faiz faktörünün de ortadan kalkması anlamına gelir" dedi.


AYİDER: "İsteğimiz oranların biran önce yüzde 1'in altına inmesi"


Konut alıcısı da satıcısı da faizlerin düşmesini bekliyor!


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, uzun zamandır piyasalarda marjinal fonlama oranında faiz indirimi beklentisi olduğunu belirterek, TCMB'deki başkanlık değişiminden sonra ilk toplantıda faiz indirimi kararı geldiğini anımsattı. 


İnşaat sektöründe hem müteahhitler hem de konut alıcıları için yüksek faiz oranlarının büyük sıkıntı olduğunu dile getiren Tavukçuoğlu, bir dönem yüzde 0,60-0,70 bandına kadar inen faiz oranlarının konutu karlı bir yatırım aracı haline getirdiğini söyledi.


Tavukçuoğlu, uzun zamandır oranların yüzde 1,10-1,20 bandında seyrettiğini kaydederek, "Konut alıcıları ancak markalı büyük konut projelerinin özel kampanyaları sayesinde daha düşük faiz oranlarından yararlanabiliyorlardı. Bu projeler dışında ev almak isteyenler için ise yüksek faiz oranları ödeme kısmında ciddi sıkıntı yaratıyordu" dedi.


Şubatta Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 47 bin 409 olduğunu hatırlatan Tavuçuoğlu, ikinci el konut satışlarının ise yüzde 0,1 azalma olduğunu ancak her iki piyasada da hareketlilik yaşandığını bildirdi.


Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaatın bu rolünü devam ettirebilmesi için konut satışlarının da devam etmesi gerektiğinin altını çizen Tavukçuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu yüzden faiz indirimi konut faiz oranlarına da yansıyacaktır. Bizim isteğimiz ve beklentimiz faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesidir. Çünkü biliyoruz ki, özellikle orta sınıf için konut alımlarında konut kredi faizleri oldukça önemli. Faiz indirimi onların konut alımlarını harekete geçirecektir. Taşınmaların artmaya başladığı bahar aylarıyla birlikte konut satışlarında da artış meydana geldiğini düşünürsek, kısa vadede ilk beklentimiz, konut satışlarının daha fazla artacağı yönündedir. Ancak Merkez Bankasının 0,50 oranında daha faiz indirimi yapmasını bekliyoruz ki konut faiz oranları 0,80-.0,90 bandında olabilsin. Böylesine konut faiz oranının uzun vadede etkisi, insanlar tercihlerini kısa dönemli taksitlerden ziyade konut kredilerini 10 yıl gibi çok uzun vadede ödemekten yana kullanacaklardır. Ayrıca oturmaktan ziyade konut alımı, yatırım aracı olarak yeniden popüler hale gelecektir."


Demir: "Kısa vadede yüzde 1,10'un altını görür"


Konut alıcısı da satıcısı da faizlerin düşmesini bekliyor!


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, faiz üst koridorunun 50 baz puan indirilmesinin tatmin edici olmadığını belirterek, "Ancak yeni başkan 'Merak etmeyin ben istikrar sağlayacağım' dedi. Bugün yarım puan indiğine göre önümüzdeki günlerde bu düşüş devam edecektir. Bu düşüşle daha istikrarlı günler bizi bekliyor" dedi.


Artık topun bankalarda olduğunu ve onların da harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Bankaların üst yöneticilerinin söylemleri konut kredilerinin ve ticari kredilerin oranlarının mayıs sonu, haziran gibi 1'lerin altına doğru ineceği yönünde" diye konuştu.


Demir, TCMB'nin bundan sonraki toplantısından da bir indirim beklediğini kaydederek, artık Türkiye'de taşların yerine oturmaya başladığını aktardı.


Kısa vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1,10'un altına düşmesini beklediklerini dile getiren Demir, "Ancak faizlerin düşme söylentileri alıcıları beklemeye geçiriyor. Bir an önce bankalar konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmeli. Yüzde 1'e düşmesi bile oturma amaçlı konut almak isteyenler için bir fırsat olacaktır, az da olsa katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


 Kabadayı: "Ülkece hedefimiz düşük faiz-düşük enflasyon olmalı"


Konut alıcısı da satıcısı da faizlerin düşmesini bekliyor!


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, faiz indirimi kararının piyasalar tarafından uzun zamandır beklendiğini belirterek, "Ülke olarak genel hedefimiz düşük faiz ve düşük enflasyon olmalı. Bu çerçevede koridorun üst bandındaki 50 baz puan indirim kararının, kademeli bir şekilde faiz koridorunun daraltılmasının ilk adımı olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Faiz oranlarının gayrimenkul sektörünü olumlu veya olumsuz direkt etkilediğini ifade eden Kabadayı, oranların düşük olmasının satışları artırdığını bildirdi.


Kabadayı, konut satışlarındaki başarının 2016 yılında da artarak devam etmesi için faiz oranlarının her zaman olduğu gibi yine en önemli konulardan birisi olacağını söyledi.


Faiz oranlarında aşağı yönlü hareketin devam edeceği tahmininde bulunan Kabadayı, şöyle devam etti:


"Kısa vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'lere yaklaşmasını, orta vadede ise yüzde 1'lerin altına inmesini bekliyoruz. Sektöre olumlu etkisi olacağını düşünüyoruz. Yüksek faiz tüketici tarafındaki maliyeti direkt, üretici tarafındaki maliyetleri dolaylı olarak arttırıyor. Tüketici açısından konut kredilerinde yüzde 1 psikolojik sınırdır. Bu oranın üzerine çıkıldığında banka kredili satışlar düşerken, bu oranların altında kalındığında tüketici maliyetleri düşeceği için borçlanma ve gayrimenkul edinme iştahı artacaktır."


TÜSODER: "Faiz indirimi tüketiciyi heyecanlandırdı"


Konut alıcısı da satıcısı da faizlerin düşmesini bekliyor!


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyon Başkanı Hatice Kolçak, TCMB'nin faiz indiriminin tüketicide heyecana neden olduğunu belirterek, ancak ev alacakları acele etmemeleri yönünde uyardı.


Konut kredisi kullanarak ev almayı düşünen tüketicilerin yüksek faiz oranlarından dolayı uzun zamandır beklediğini anımsatan Kolçak, Merkez Bankasının piyasayı etkilememesi için faiz indirimini kademeli yapacağını söyledi.


Kolçak, "Bu durum göz önünde bulundurulmalı ve acele edilmemeli. Özellikle konut kredisini yeniden yapılandırmayı düşünenler erken kapama cezasını ve geri alınamayacak yasal giderleri de hesaba katmalıdır. Aksi halde kar edeyim derken yeni yapılandırmada astarı yüzünü geçebilir. Ayrıca bankalar da tüketicilerin bu isteğini gözardı etmemeli. Konut kredisi faiz oranlarında ciddi indirime gitmeli" diye konuştu.


AA



Haber Ayrıntılı Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Konutta alıcı da satıcı da faizlerin düşmesini bekliyor gayrimenkul sektöründe gözler bankalara çevrilirken, konutta alıcı da satıcı da bu indirimin kredi faiz oranlarına yansımasını istiyor. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) iki ayda faiz koridorunun üst bandında toplamda 75 baz puan indirim yapması konut alacaklarda da satacaklarda da kredi oranlarının düşmesi yönünde beklenti oluşturdu. Konut sektörünün üreticileri de tüketicileri de bankaların bir an önce faiz indirimine gitmesini bekliyor. 


Konut sektörünün temsilcileri, TCMB'nin bu ayki Para Politikası Kumlu (PPK) toplamışında faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,50'den yüzde 10'a düşürmesini Anadolu Ajansına değerlendirdi.


İstanbul İnşaatçılar Demeği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörünün konut kredisi faiz oranlatma çok hassas olduğunu belirterek, faizlerin düşmesinin kısa vadede tereddütlü olan taleplerin gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi.


Uzun vadede ise faizlerin aylık bazda yüzde 1'in altına inip inmeyeceği konusundaki soruların yoğunlaştığını dile getiren Durbakayım, konut kredisi faiz oranlanılın düşük olmasının mutlaka konut satışlarına olumlu yansıyacağını ve konut satışlarının arnşıııa destek olacağını ifade etti. 


"Faizlerin yüzde 0,50-0,60'lara düşmesini arzuluyoruz" 

Durbakayım, konut kredisi kullananların özellikle dikkat ettiği konunun faiz oranlarındaki istikrar olduğunu kaydederek, faizlerdeki dalgalanmanın satın alma talebinin sürekli askıda kalmasına neden olduğunu bildirdi.


Nazmi Durbakayım, faiz oranlanılın düşmesi durumunda geçen yılın sonuna doğm konut satışlan içerisinde oranı azalan ipotekli satışların (banka kredisi kullanılarak gerçekleştirilen konut satışlan) toplamdaki payımn tekrar yüzde 40'ın üzerine çıkmasına neden olacağını aktardı.


Konut kredisi faiz oranlarının gerçek anlamda mortgage kredisinde olduğu gibi aylık bazda yüzde 0,50-0,60 aralığına gerilemesini arzu ettiklerini vurgulayan Durbakayım, "Faizlerin bu seviye inmesi durumunda konut sahibi olurken ortaya çıkan maliyetlerden önemli biri olan faiz faktörünün de ortadan kalkması anlamına gelir" dedi.


AYİDER: "İsteğimiz oranların biran önce yüzde 1'in altına inmesi" 


Anadolu Yakası inşaat Müteahhitleri Demeği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, uzun zamandır piyasalarda marjinal fonlama oranında faiz indirimi beklentisi olduğunu belirterek, TCMB'deki başkanlık değişiminden sonra ilk toplantıda faiz indirimi karan geldiğini anımsattı. 


İnşaat sektöründe hem müteahhitler hem de konut akalan için yüksek faiz oranlanılın büyük sıkıntı olduğunu dile getiren Tavukçuoğlu, bir döneni yüzde 0,60-0,70 bandına kadar inen faiz oranlanılın konutu karlı bir yatırım aracı haline getirdiğini söyledi.



Ayrıntılı Haber


Geri Dön