26 / 11 / 2024

Konut alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Konut alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Düşen konut kredisi faizleri ve kampanyalar, emlak piyasasına da hareket kazandırdı. Uzmanlar, dikkat edilmesi gereken noktaları duyurdu... İşte 10 adımda ev alma rehberi...




 

Düşen konut kredisi faizleri ve kampanyalar, emlak piyasasını da canlandırdı. Peki konut alırken nelere dikkat etmek gerekir?


1-İPOTEKLİ, HACİZLİ EV ALMAYIN
Tapu kaydını detaylı olarak inceleyin. Bir haciz ve ipotek varken bu kaydı bilerek gayrimenkulü satın alırsanız tapu devri sonrasında bu ipotek ve hacizlerden sorumlu olursunuz.

2-ALDIĞINIZ EV BUHAR OLABİLİR
Belediyeye gidin ve imar dosyasını inceleyin. Evi kredili olarak alıyorsanız banka tarafından yaptırılan raporu da inceleyebilirsiniz. Böylece kaçakları, yapı kayıt belgesi var mı yok mu öğrenirsiniz. Belediye mevcut parseli plan değişikliği ile farklı biçimde konumlandırmış olabilir.

3-AİDAT KABUSU YAŞAMAYIN
Aidatlar ile ilgili olarak yönetim planını detaylı olarak inceleyin. 1 oda 1 salon ve 4 oda 1 salon dairelerin aynı şekilde aidat ödenmesine yönelik bir yönetim planı var ise 1 oda 1 salon  alırken yüksek aidatla karşılaşırsınız.

4-TEK TARAFLI CEZAİ ŞART OLMAZ
Satış sözleşmesine müteahhit tek taraflı şekilde cezai şart yazamaz. Sözleşmeden tazminatsız ve masrafsız dönme hakkınız bulunuyor. Müteahhiti de ilgili kurum ve kuruluşlara şikayet edebilirsiniz.

5-TESLİM ALIRKEN DİKKAT
Konutu iyice incelemeden 'eksiksiz bir şekilde ve süresinde teslim aldım' diye bir belge imzalamayın.

6-SÖZLEŞME NOTERDE YAPILMALI
Müteahhit 'ön bilgilendirme formu' imzalatmak zorunda, imzalanan formda dairenin net-brüt metrekareleri, müteahhittin bilgileri, dairenin taksitli ya da  taksitsiz bedeli, taksitli ise faiz ve masraf bedelleri belirtilmeli.

7- MÜTEAHHİT İSKAN ALMAK ZORUNDA
Binayı fiilen teslim aldınız fakat müteahhit iskan belgesini almıyorsa müteahhittin sorumluluğu hiçbir zaman sona ermeyecek.

8-GERÇEK BEDELİ GÖSTERİN
Gayrimenkulü satan kişi değerini düşük göstermek isteyebilir. Fakat bunun iki tehlikesi var. İlkinin cezası ağır. İkincisi, satıcının borcu varsa bu satış iptal olabiliyor.

9-TEMİNATI KONTROL EDİN
İnşaat veya kentsel dönüşümdeki bir ev alıyorsanız, müteahhit maliyetin yüzde 10'u kadar teminat sunmak zorunda.

10-HANGİ DURUMDA İADE HAKKI VAR?
Hiçbir gerekçe göstermeden 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz, bu durumda tüm bedelleri de geri alırsınız. Tüketici 24. ayına kadar belli bir ceza ödeyerek sözleşmeden dönebilir. İlk 3 ay içerisinde dönme hakkında sözleşme bedelinin yüzde 2'si, 3-6 ay arasında yüzde 4'ü, 6-12 ay arasında yüzde 6'sı, 12-24 ay arasında yüzde 8'i kadar bir tazminat öder. Müteahhit projede değişiklik yaparsa onay almak zorunda eğer almazsa tüketici iade hakkını kullanır.

 

Ev satın alacaklar için kritik uyarılar!


Geri Dön