23 / 12 / 2024

Konut kredisi alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Konut kredisi alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için tercih edilen yöntemlerden. Peki konut kredisi alırken nelere dikkat etmek gerekir?



Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için tercih ediliyor. 

Konut kredisi sayesinde ev alırken güçlük çeken vatandaşlar ev sahibi oluyor. Ancak bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartların karşılanması gerekmekte. Takvim'de yer alan habere göre; öncelikle konut kredisi çekmek istenilen evin krediye uygun olması gerekiyor. Aksi takdirde konut kredisi başvurusu banka tarafından onaylanmamakta, çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek ederler. Bu koşulla müşteriye kredi sağlarlar. 

Bankalar kredi miktarını konutun fiyatının yüzde 80'i olarak belirlemiştir. Yani alınacak konutun fiyatının tamamı için kredi alınmıyor. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değerini banka belirlemekte. Verilecek kredi miktarı da bu şekilde hesaplanır. 

Diğer bir önemli koşul ise kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi notunun iyi olması. Çünkü bankaların konut kredisine başvuran vatandaşlar hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notu oluyor. 

Eğer kredi notu düşük ise bankalardan kredi alma ihtimali de düşer. Bu sebeple bankalarla olan ilişkilerin iyi tutulması yani ödemelerin aksatmadan yapılması gerekiyor. 

Konut kredisinde dikkat edilmesi gereken bir noktada geri ödeme planı. Çünkü konut bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda konut bankanın malı olur. Bu nedenle ödeme planı iyi oluşturulmalı. 

Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasında değişiyor. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı hazırlanabilir. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve konutu riske atmazsınız. 

Satın alınacak konutun tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvuru yapılıyor.

Sıfır ve ikinci el evlerde konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu?


Geri Dön