Konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?
Konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?: Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususları araştırarak değerleme raporunu hazırlıyor...
Konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?
Konut ekspertizi, konut kredisi kullanılması aşamasında zorunlu bir işlem oluyor. Konut ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılıyor. Konut ekspertiz raporunun hazırlanma amacı konut değerinin tespit edilmesidir. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirliyor.
Gayrimenkul eksperlerinin görevi, gayrimenkulü değerlendirmek ve kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirlemektir. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş seçiyor. Buradaki amaç ise kredi verilen kuruluşu korumaktır. Çünkü eksperlerin belirlediği değer son kararda büyük önem taşıyor. Peki konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır? diye merak ediyorsanız işte yanıtı:
Konut ekspertiz raporu nasıl hazırlanır?
Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alır. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi durumlar olup olmadığı ilgili tapu dairesince araştırılıyor.
Ayrıca, raporda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.
Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.
Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor.