29 / 04 / 2024

Konut finansmanında yeni dönem başlıyor!

Konut finansmanında yeni dönem başlıyor!

Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK ), konut finansmanında yeni bir dönemi başlatacak tebliği yayımladı. Tebliğ ile İpotek Finansmanı Kuruluşları' nın ( İFK ) çerçevesi belirlendi...



Konut finansmanı kuruluşları bilançolarındaki kredileri İFK'ye teminat olarak gösterip likidite sağlayabilecek.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), konut finansmanında yeni bir dönemi başlatacak tebliği yayımladı. Tebliğ ile İpotek Finansmanı Kuruluşları'nın (İFK) çerçevesi belirlendi. Kuruluş izin başvuruları SPK tarafından değerlendirilecek. İpotek Finansmanı Kuruluşları'nın başlangıç sermayesi en az 10 milyon lira olacak. 


TOKİ DE KURABİLİR 


Konut finansmanı kuruluşları, bilançolarında bulunan konut kredilerini İFK'ya teminat olarak gösterip, karşılığında buradan kaynak kullanabilecek. Böylece İFK konut finansmanı kuruluşlarına likidite sağlayacak. İFK'lar sağlayacağı kaynak için gerekli olan fonu da çeşitli sermaye piyasası araçlarının ihracından elde edecek. İFK'lar menkul kıymetleştirme faaliyeti de yapacak. Bunu yapan kuruluşlar, devraldıkları konut kredilerine dayalı olarak, konut finansmanı fonu kurarak veya kurmadan ipoteğe dayalı menkul kıymet ihraç edebilecek. İFK'lar konut finansmanı kuruluşları, geniş yetkili aracı kurumlar, varlık kiralama şirketleri,  TOKİ  vb. tarafından kurulabilecek. İFK'lar, temel olarak, devraldığı veya teminat olarak aldığı kredi ve alacaklar karşılığında sermaye piyasası aracı ihraç edecek bir ikincil piyasa kuruluşu olarak tasarlandı. 


İHRAÇLARI DESTEKLEYECEK 


SPK'dan yapılan açıklamada, ipotek finansmanı kuruluşlarının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iki ana iş kolunda faaliyet göstermesinin beklendiği aktarılarak, "İFK'lar yalnızca kendi yapacağı ihraçları değil konut finansmanı kuruluşlarınınkini de destekleyici birtakım görevler üstleniyor" denildi. 



Seda Tabak/ Sabah 




Geri Dön