06 / 05 / 2024

Konut fiyatları cep yakıyor! İşte Türkiye'nin en pahalı mahalleleri

Konut fiyatları cep yakıyor! İşte Türkiye'nin en pahalı mahalleleri

Son dönemlerde konutlarda artan fiyatlar nedeniyle ortalama bir metrekareye sahip olan evlerin fiyatları bile uçtu. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'nin en pahalı 10 mahallesi açıklandı. İşte Türkiye'nin en pahalı 10 semti...



KONUT PROJESİNİN FİYATLARA ETKİSİ VAR MI?

'Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi' ifadeleriyle duyurulan "İlk Evim İlk İş Yerim" projesine 7,5 milyonu aşkın kişi başvurdu, resmi müracaatları tamamlanan talep sayısı ise 4 milyon 900 bine ulaştı. 500 bin konut, 250 bin altyapılı arsa ve 50 bin iş yerini kapsayan proje kapsamında ev sahibi olma hayali kuran kişiler başvurdukları illerde yer alan projeler için çekilişleri takip etmeyi sürdürüyor.

Alt gelir grubundan kişileri ev ve iş yeri sahibi yapmayı amaçlayan bu projenin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu kez 16 Ocak’ta devreye girecek orta gelirli kişileri kapsayan “Yeni Evim” projesi hayata geçirildi.

ORTA GELİRLİLERİ KAPSAYAN YENİ EVİM PROJESİNİN DETAYLARI NELER?
81 ilde geçerli olacak proje kapsamında ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor. Ev sahibi olmak isteyen orta gelirli kişilerden konut bedelinin yüzde 10’u ise peşinat olarak alınacak. Sıfır evlerin satılacağı konut kampanyasında 0.69’dan başlayan faiz oranı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek. 18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

Proje dahilinde kişinin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekecek. Satın alınan evler ölüm, boşanma gibi sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak. Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Proje kapsamında herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak. "İlk Evim İlk İş Yerim" projesinde devam eden kura çekilişi sistemi bu kampanyada uygulanmayacak, 16 Ocak itibariyle konut üreticisinden konutunu bulan kişiler kurasız konut kredisi alma hakkı elde edebilecek.

'PROJEDEKİ 2 MİLYONLUK EVLERİ 2,5- 3 MİLYON LİRAYA ÇIKARTTILAR’
Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, orta gelirlilere yönelik konut projesi olan “Yeni Evim” kampanyasını “avantajlı” değerlendirdiklerini söylese de proje kapsamında 100 bin konutun başvurusunun sırasına göre mi yoksa kura yöntemine göre mi satılacağı konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. “Fırsatçılar gündemde. Her dönemde olduğu gibi maalesef bu dönemde de var” diyen Akçam, konut fiyatlarının proje açıklandıktan sonra artışa geçtiğini söyledi. Fırsatçılığın bir kısmının büyük proje sahibi firmalar tarafından yapıldığını anlatan Akçam şunları kaydetti:

“Projedeki 2 milyonluk evleri projeden sonra 2,5-3 milyona liraya çıkarttılar. Vatandaşın konuta ulaşabilmesi noktasında fırsatçılığın önüne geçilmesi için daha keskin ve yaptırımı güçlü formüller bulunmalı. Yaptırımlara uymayanlara cezai müeyyide uygulanmalı.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön