Konut

Konut fiyatları mı yüksek kredi faizleri mi?

Uzmanlar görüşlerini bildirdi...

 

                    Nizamettin Aşa

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı

İnşaatçıların kâr marjı yüzde 100'ün üzerinde

İnşaatçılar yüksek kar marjlarıyla çalışıyorlar. Çok basit bir örnek vereyim: Halkalı'da -ismini açıklamayayım- büyük bir inşaat firmasının projesinde 1+1 60-70 m2 dairelerin satış fiyatı 160-190 bin YTL civarında. Burada dairenin maliyeti 30 bin YTL tutuyor. Üzerine yüzde 100 arsa payını koyun, o da 30 bin YTL yapıyor. Bir dairenin maliyeti ekstra masrafıyla birlikte 70 bin YTL geçmez. Fakat böyle bir daire şu an yaklaşık 200 bin YTL yani yüzde 300 karla satılıyor. Halkalı çöplüğüne yakın bir yerde, 60 m2 bir daireden sözediyorum. Bu karlar nerde görülmüş! İnşaat firmalarının yüzde 100 kar marjının altında çalıştığını düşünmüyorum. Arsa arzı yetersiz ama bu yine de özel sektörün fahiş fiyat uygulamasını gerektirmez.

 

Umut Durbakayım

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı

Konut fiyatlarının şiştiği doğru değil

Konut fiyatlarının şiştiğini söylemek mümkün değil. Konut fiyatlarının yüksek olması tamamen arsa maliyetinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Mevcut kampanyalar ve satışlara bakıldığında, konut fiyatlarının Mayıs 2006 döneminde yaşanan kısa süreli dalgalanma döneminden önceki seviyelerde olduğu görülebilir. Buna karşılık lüks konutlarda daha nispi bir fiyat artışı bulunuyor. Konut fiyatlarının orta ve alt gelir grubunun alabileceği seviyelere gelmesi sadece hükümetin politikalarına bağlı. İstanbul gibi şehir merkezlerinde arsa bulunmadığı için ulaşımı kolay ve alt yapısı tamamlanmış yeni bölgelerin yaratılması ve burada arsa fiyatlarının çok uygun olması şart. Hazine arazilerinin özelleştirilmesi bu konuda önemli bir adım olabilir.

 

Fevzi Paçal

Finansbank Mortgage Ürün Yönetimi ve İş Geliştirme Grup Yöneticisi

Durgunluğun nedeni yüksek konut fiyatları

Dar gelirli tüketicilerin konut alamamasının temel nedeni konut fiyatlarının yüksek olması. Mortgage sisteminin Türkiye'de uygulanmaya başlamasıyla oluşan olumlu hava ilk önce biz bankaları etkiledi ve ve faiz oranlarımız düştü. Düşen faiz oranları ile birlikte konut alımı talebi arttı; bu talep artışının doğal sonucu olarak da konut fiyatları yükseldi. Orta ve ortanın altındaki gelir seviyesindeki tüketicilerin konuta olan taleplerini artırmak için faizlerin düşmesi tek başına yeterli değil. Konuta olan talep artışının devamlılığını sağlamak için banka faiz oranlarındaki düşüşün yanı sıra inşaat sektöründe de fiyatlarının yükselmemesi gerekiyor.

Barış Yılmazkaya

Denizbank Konut Finansman Bölüm Müdürü

Bu fiyatlarla dar gelirlilerin ev alması hayal

Piyasa B ve B plus-üst gelir grubuna hitap eden projeler arasına sıkışmış kalmış durumda. Şu anki konut projelerinde m2 birim fiyatları birbirine çok yakın. Bu konut fiyatlarıyla dar gelirlilerin şehir merkezinde ev alması hayal gibi görünüyor. TOKİ ve Kiptaş'ın sosyal projeleri kısmen bu kesime hitap ediyor. Bu projeler satışa çıkınca talep 1'e 5 oluyor. Yani her 5 kişiden biri ancak ev sahibi olabiliyor. Proje bulmakta büyük bir sıkıntı var. Proje bulunduğunda da ya kura çekiliyor ya da çabucak bitiyor bu tip konutlar.

 

Abdurrahman Özciğer

Şekerbank Bireysel Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

İnşaatçıların yüksek kar marjından vazgeçmeleri lazım

İnşaatçıların yüksek kar marjlarından vazgeçmeleri, daha düşük karlarla çalışmayı göze almaları ve dar gelirlilere hitap edecek projelere yönelmeleri gerekiyor. Ayrıca konut fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlardan biri olan daha ucuz fiyata arsa temini konusunda kamu otoritesinin özel sektöre destek olması lazım. Konut taksitlerini bankacılar belirliyor ama aslında konut fiyatları talebi belirleme noktasında çok daha daha önemli. Sektörde kredilere uygulanan en düşük faiz oranlarının konut kredisinde oluştuğunu görüyoruz. Konut kredilerindeki çok güçlü rekabetten dolayı sıfıra yaklaşan kar marjlarıyla konut kredisi faiz oranları belirleniyor.

 

Ali Ağaoğlu

Ağaoğlu İnşaat Yön. Kur. Bşk.

Bedava arsa verin ben de ucuz konut yapayım!

Bekara karı boşamak kolay! Bana arsayı bedava verin ben de ucuz fiyata konut satayım. Kiptaş, ne arsaya para ödüyor ne de inşaat harcı... Ben yüzlerce trilyon inşaat harcı öderken o bunları bir lira inşaat harcı ödemeden yapıyor. Bir inşaat ruhsatı almak 280 küsur imzadan geçiyor. İnşaat maliyetleri üzerinde yüzde 35 vergi yükü var. Kiptaş bunların hiçbirini ödemeden ev yapıyor. Devletin elinde büyük miktarda arazi var. Hepsi işgal altında. Bu arazileri kentsel dönüşümle özel firmalara açtığınızda maliyetler otomatik olarak düşecek. Biz de karımızdan feragat edip asıl hedefimiz olan C gelir grubuna konut üretebileceğiz. Çünkü asıl potansiyel orada.