01 / 05 / 2024

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!

Konut satışları Nisan'da yüzde 35, yılın ilk dört ayında yüzde 18.6 düştü. Ancak fiyatlardaki yükseliş tüm hızıyla sürüyor. Peki konut fiyatları neden yükseliyor?



KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ? 

Konut fiyat artışlarında Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin de etkisi olduğuna değinen Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Bir kış mevsiminde aylık yüzde 8.4’lük fiyat sıçraması bundan" ifadelerine yer verildi. 

Mart 2023'teki şehir bazında konut fiyat artışlarının da bunu doğruladığının altını çizen Yıldırım, "Şimdiye kadar görmediğimiz bir tabloyla karşı karşıyayız. İlk kez en yüksek fiyat artışını ifade eden kırmızı bölgeler güneyden kuzeye kaydı" diyerek Trakya ve Batı Karadeniz'in kırmızıya boyandığına dikkat çekti. 

Yıllık konut fiyatlarının Trakya’da yüzde 155.3, Zonguldak, Karabük ve Batın’da yüzde 161.1, Kastamonu, Sinop ve Çankırı’da yüzde 159.0 yükseldiğine dikkat çeken Yıldırım, bu artışların temelinde Güneydoğu’daki büyük şubat depremlerinin İstanbul ve Marmara’da deprem korkusunu tetiklemesinin yattığını dile getirdi.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, '50 aydır aralıksız yükselen konut fiyatları nereye?' başlıklı köşe yazısına şu şekilde devam etti:

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!

EMLAK FİYATLARINI DESTEKLEYEN SEÇİM SONUCU

➔Konut fiyatlarını yakından ilgilendiren son gelişme ise seçimin sonuçları. Her ne kadar Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmışsa da Millet Meclisi seçimini mevcut iktidar aldı. Bu iktidar döneminde konut, inşaat ve gayrimenkul son 15-20 yılın en gözde iş alanı oldu.

➔Konut fiyat artışında Türkiye’de son üç yılda üst üste dünya birincisi. Hatta vadeyi 5 yıla ve 10 yıla çıkardığımızda durum yine değişmiyor. Son yılların çok yüksek fiyat artışlarıyla Türkiye 5 ve 10 yıllık vadede de dünyada dolar bazında konutları en çok değerlenen ülke.

➔Konut fiyatlarında en son aylık düşüş Ocak 2019’da yüzde 0.4 oranında yaşanmıştı. O zamandan beri 50 ay geçti ve hiç fiyat gerilemesi olmadı. Hep yukarı çıkış oldu.

➔Konut Fiyat Endeksi Ocak 2019’da 107.6 değerinden Mart 2023’te 809.3’e çıktı. 4 yıl 2 aylık artış yüzde 652’yi buldu.

➔Aynı dönemin tüketici enflasyonu yüzde 219. Arındırma yaptığımızda konut fiyatlarındaki reel artışın yüzde 136’ya vardığını buluruz. Bu da “5 yıl içinde reel yüzde 100’ü geçen konut fiyat artışları bolundur” tanımına tam uyuyor.

GAYRİMENKUL KRİZDEN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR

➔Seçimlerde mevcut iktidarın değişmemesi faizin baskılanması, konut ve gayrimenkulün desteklenmesi anlamına geliyor.

➔Seçim sonrası ilk günden başlayarak emlak piyasasında yeni bir hareket ve canlanma başladı bile.

➔Ancak bu durum iktidar devam ettiği sürece konut fiyatları yukarı gideceğini garanti etmez.

➔Çünkü yaşanabilecek küresel çaptaki bir krize Türkiye’nin de kapılması mümkündür. Ya da Türkiye kendine özgü bir kriz de yaşayabilir.

➔Ekonomik kriz dediğimiz ortam herkesin kaybedeceği bir durumdur. Bundan gayrimenkul de kendini kurtaramaz.

2023 Memur maaşlarına ek zam gelecek mi? En düşük memur maaşı ne zaman 22 bin TL olacak?

Asgari ücrete ara zam Temmuz'dan önce gelir mi? Kulislerde şok gelişme! 

Kiraya yüzde 25 zam sınırının uzatılma ihtimali de fiyatları uçurdu! Ev sahipleri önceden zam yapıyor! 

En düşük emekli zammı için flaş bir tahmin geldi! Hemen kulislerde konuşulan bu rakama bakın!


Geri Dön