06 / 05 / 2024

Konut fiyatları rekora koşuyor: Rakamlar dolar ve altınla yarışıyor!

Konut fiyatları rekora koşuyor: Rakamlar dolar ve altınla yarışıyor!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarındaki artışı kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Konut fiyatları dolar ve altınla yarışıyor' başlıklı yazısı...



Abdurrahman Yıldırım'ın yazısının devamı şu şekilde: 

Yıllık bazda ise konut fiyatları Muğla’da yüzde 95.5, Antalya’da yüzde 90 artış kaydetti.

Türkiye ortalamasında konut fiyatlarındaki artış aylık yüzde 13.1, yıllık yüzde 77.4 ile rekorunu egale etti. Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 85.7’ye çıkarken, İstanbul’da yüzde 94.8’e yükseldi. 

Ocak ayı rakamlarını aynı ayın enflasyonu ile karşılaştırmak daha doğru. Yüzde 48.69’luk ocak ayındaki yıllık enflasyona göre konut fiyatlarının reel artışı yüzde 19.3 düzeyinde bulunuyor. Bunun bir de kira getirisi olabilir.

Konut fiyatları rekora koşuyor: Rakamlar dolar ve altınla yarışıyor!

FAİZDE YÜZDE 20 KAYIP, KONUTTA YÜZDE 20 KAZANÇ

TÜİK verilerine göre ocak ayı itibariyle son bir yılda enflasyondan arındırılmış doların reel kazancı yüzde 23.08, külçe altının da yüzde 19.7 düzeyinde bulunuyor. Euronun ise yüzde 14.45’lik reel getirisi var ama konut getirisinin gerisinde.

Konut bu üç getiriyle yarışır durumda. Hatta kira geliri değer artışına eklendiğinde altını da geride bırakabilir.

Yine TUİK verisiyle mevduat faizinin son bir yıllık reel getirisi negatif yüzde 22.75. Devlet iç borçlanma senetlerinin de negatif yüzde 32.69 düzeyinde. Yani anaparanın üçte biri reel olarak kaybolmuş.

Özellikle faizli enstrümanlar ile konutun getirisi arasında kabaca yüzde 50’ye yaklaşan bir fark oluştuğu dikkati çekiyor.


Geri Dön