22 / 11 / 2024
fuzul

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

TMB Başkanı Erdal Eren, inşaat maliyetlerinin salgının başından bu yana ortalama yüzde 113 oranında yükseldiğini, bunun ucuz konut üretimini önlediğini belirtti. Eren, konuya çözüm getirilmezse ev fiyatlarının yüzde 50 – 60 daha artacağını vurguladı.




Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, gerçekleştirdiği basın toplantısında inşaat sektöründeki sıkıntıları ve çözüm önerilerini paylaştı ve soruları  cevapladı. Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Erdal Eren, koronavirüs salgınının başladığı geçtiğimiz senenin mart ayından bu senenin ekim ayına kadar olan dönemde inşaat sektörünün ana girdilerinde yüzde 279’a yaklaşan yükselişler yaşandığına, ortalama maliyet yükselişinin ise yüzde 113 olduğuna vurgu yaptı. Asgari ücret ile beraber işçilikteki maliyet artışının da kaçınılmaz olarak artacağının altını çizen Eren, “Asgari ücretin 4 bin lira olacağı izlenimi var” diye konuştu.

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

“4000 – 4500 TL ASGARİ ÜCRET MAKUL”

Eren, kendisinin asgari ücretle ilgili görüşünün sorulması üzerine ise “4000 – 4500 lira arasındaki asgari ücretin toplumsal açıdan makul olduğunu düşünüyorum. Bizlerin de biraz fedakârlık yapmamız gerekiyor. İşçilik maliyetinin altyapı projeleri maliyetindeki payı yüzde 8, konut inşaatında ise yüzde 15. Bizim için önemli olan kısım, maliyetlerimizin yüzde 85’ini oluşturan ve kur artışına bağlı olan girdilerimizi içeren kısım” ifadelerini kullandı. 

Konut üreticisi müteahhitlerin maliyet yükselişlerini konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarına dikkat çeken Erdal Eren, “İnşaat girdilerinde ortalama yüzde 113 olan maliyet artışları ucuza konut satılmasını engelliyor” şeklinde konuştu.

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

“MEZAR SOYGUNCULARI”

Geçtiğimiz sene konut kredisi kampanyası sırasında eldeki konutların çoğunun satıldığına fakat dövizdeki hareketlenme karşısında vatandaşın konut alımında yeniden bekleme politikasına yöneldiğine vurgu yapan Eren, “Mezarlık soyguncuları hariç şu an konut alan yok” dedi.

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

“ÇÖZÜM BULUNAMAZSA KONUT FİYATLARI YÜZDE 50-60 DAHA PAHALI OLUR”

Konut inşaatında en yüksek maliyeti arsa fiyatlarının meydana getirdiğini belirten Eren, şunları kaydetti:

“Bazı bölgelerde arsa maliyeti, bina yapım maliyetlerinden yüksek kalmaktadır. Ucuz konut üretilebilmesi için devletin piyasaya verebileceği en büyük destek, kamu arazileri vasıtasıyla uygun fiyatlı arsa üretilmesi olacaktır. Bir çözüm bulunamazsa girdi maliyetlerindeki artışın da etkisiyle konut fiyatları yüzde 50 – 60 daha pahalı olacak.”

Eren, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin sektöre yansıyıp yansımadığıyla ilgili sorulan soru üzerine, “Faizlerdeki indirim henüz bizim kredi maliyetlerimize yansımadı. Konut kredisi faizleri önce 1.29’a, sonra 1.24’e indi. Konut ihtiyacı olan vatandaşlar için yüzde 1.24 hala yüksek bir faiz oranıdır. İhtiyaç sahipleri için konut kredi faizlerinin psikolojik eşik olan 1’in altında olması gerekir” yanıtını verdi.

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

SEKTÖR FİYAT FARKI KARARNAMESİ VE TASFİYE/DEVİR HAKKI BEKLİYOR

Erdal Eren, kamu ile iş yapan müteahhitlerin çok daha büyük sıkıntı ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Konut üreticilerinin maliyet yükselişlerini fiyatlarına yansıtabildiklerini ancak kamu projelerini üstlenen müteahhitlerin işlerini sürdürmekte zorlandıklarını aktaran Eren, şunları kaydetti: 

“Maliyetler yüzde 100’ün üzerinde artmış iken kamu yüzde 67 civarında fiyat farkı ödemesi yapıyor. Demir fiyatı 3 bin lira iken kamu ile sözleşme imzalamış olan bir müteahhit için bugün demirin maliyeti 11 bin liranın üstünde. Meslektaşlarımızın zararının en azından bir kısmının telafi edileceği fiyat farkı ödemesi çıkmalı. Daha önce öngörülmesi mümkün olmayan bu yüksek maliyetler müteahhitlere yüklenmeye devam ederse üstlenmiş oldukları kamu projelerini sürdüremez hale geleceklerdir.”

Erdal Eren, sorunun çözümü için ek fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını, işi devam ettiremeyecek hale gelenler için de şartsız tasfiye veya devir hakkı tanınmasının gerekli olduğunu dile getirdi. Daha önce benzer ekonomik problemlerin olduğu süreçlerde bu uygulamalara başvurulduğuna da vurgu yaptı. 

Eren, kamuya iş yapan müteahhitlerin ceza yemeden işi durdurabilmek için kar yağsın diye dua ettiklerinin altını çizerek, “Beklentilerimiz karşılanmazsa gelecek sene şantiyelerimizin açılması zor olur” diye konuştu.

Konut fiyatlarındaki artış katlanacak!

20 MİLYAR LİRA ALACAK, 15 MİLYAR LİRA BORÇ

Müteahhitlerin kamudan alacaklarının 15-20 milyar TL civarında olduğunu da açıklayan Eren, buna karşılık bankalara 15 milyar TL borçları olduğunu belirtti. Alacaklarını tahsil edemedikleri için bankalara kredi faizi ödediklerinin altını çizen Eren, sektörde bir müteahhit battığı zaman kendisiyle beraber pek çok sektörden işletmenin iflas ettiğini dile getirdi.

Müteahhitlerden artan maliyetler için yeni öneri! 

Müteahhitlerden tapu harcı kaldırılsın talebi!

Ev fiyatları neden düşmüyor?

Konut fiyatları 2022'de katlanacak!


Geri Dön