16 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı? Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar dikkat!

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı? Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar dikkat!

Son günlerde sık sık konut fiyatlarının eskisi kadar artmamasının nedeni merak konusu oluyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, konut fiyatlarındaki artışın yavaşlamasının nedenini bir bir açıkladı. 



İktisatçı Mahfi Eğilmez, yazısında "Genellikle yılın son ayında satışlar artar o nedenle Aralık ayında bir sıçrama söz konusu olsa da izleyen iki ayda satışlardaki düşüş görülebiliyor" ifadelerine yer verdi ve normal koşullarda enflasyondaki artışla konut talebinin düştüğünü, fiyatların da düşük talep sebebiyle enflasyon kadar hızlı yükselmeyeceğini vurguladı. 

"Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor" açıklamasında bulunan Mahfi Eğilmez, bu tercihin, konuta talebi ve dolayısıyla konut fiyatlarını yükselttiğini dile getirdi. 

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı? Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar dikkat!

Son zamanlarda mevduat faizlerinde de yavaş yavaş yükselişlerin başladığına dikkat çeken Eğilmez, bu gelişmenin de konut talebini azalttığını ve fiyatlarında eskisi kadar yükselmemesine neden olduğunu belirtti. 

Mahfi Eğilmez, yazısında "Örneğin konut fiyatları 2022 yılının Ocak ayında yüzde 153 artmışken bu yılın Ocak ayında artış yüzde 59 oranında gerçekleşti" ifadelerine yer verdi. 

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı? Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar dikkat!

Konut fiyatlarındaki asıl sıçramanın 2021 yılının 2'nci yarısında başladığının altını çizen İktisatçı Mahfi Eğilmez, "O zamana kadar TCMB’nin politika faizi enflasyonla aynı orandaydı (yüzde 19.) TCMB, o dönemde faiz indirimlerine başladı ve devam ederek politika faizini yüzde 8,5’e kadar düşürdü" dedi ve bankaların da ister istemez bu indirime uyduğunu söyledi. 

Döviz alımı zorlaştırılınca geriye seçenek olarak borsa ve konutun kaldığını vurgulayan Eğilmez, "Yüksek tasarrufu olanlar konut almaya ve paralarının satın alma gücünü o yolla korumaya yöneldi. Düşük tasarrufu olanlar da bankalardan konut kredisi alarak konut talebinde bulundu" şeklinde konuştu. 

Talebin bu kadar yükselmesinin ardından, ev fiyatlarının da fırladığına vurgu yapan Mahfi Eğilmez, "Geçtiğimiz birkaç ayda bankalar, mevduat müşterilerini kaybetmemek için yavaş yavaş faizleri artırmaya başladılar. Bu, yaklaşım değişikliği konut satışlarının düşmeye başlamasında önemli bir etki oluşturdu" açıklamasında bulundu.

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı? Konut fiyatları düşecek mi? Ev alacaklar dikkat!

"Mart sonu itibarıyla kur korumalı mevduatta faiz tavanı kaldırılınca mevduat faizlerinde ve tahvil faizlerinde de yükselme biraz daha hızlandı" diyen Eğilmez, gelecek aylarda faizlerin enflasyona yaklaşmaya devam ettiği her adımda hem konut satışlarındaki gerilemenin hem de fiyatlardaki gerilemenin açıkça görüleceğine dikkat çekti. 

Yazısında "Türkiye, 2021 yılının ikinci yarısında büyüme modeli olarak faizi, enflasyonun çok altına düşürüp tüketimi körükleme yöntemini seçti" ifadelerine yer veren Mahfi Eğilmez, bu modelin, yüksek enflasyona neden olarak bir yandan paradan kaçmaya yol açan öne çekilmiş talep, bir yandan da insanların ellerindeki varlıkların değerlerinin arttığını düşünmesine yol açan servet etkisiyle tüketimlerini artırmalarını ve bu yolla büyümenin yüksek kalmasını sağladını belirtti. 

Eğilmez, bu yaklaşımın vatandaşların akıllarında bir yanılsama yarattığını ve davranışlarını buna göre belirlemelerine neden olduğunu da aktardı. 

Konut sorunu derinleşiyor!

Konutta kademeli KDV sistemi nasıl işliyor? Ev alacaklar hemen bakın!

Prefabrik evlerde konut kredisi çıkar mı? Prefabrik ev modelleri nasıl tasarlanmaktadır?


Geri Dön