02 / 05 / 2024

Konut fiyatlarındaki artışlar balon oluşturmaktan uzak!

Konut fiyatlarındaki artışlar balon oluşturmaktan uzak!

Emlak GYO’nun hazırladığı rapora göre Türkiye genelindeki konut fiyat artışları balon oluşturmaktan uzak. Yaşanan artış özel durumlardan kaynaklanıyor. Rapora göre Türkiye’de yıllık 600 bin konut ihtiyacı var.



Emlak Konut GYO, ‘Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış’ raporunu yayınladı. Rapora göre, inşaat ekonomik büyümede lokomotif sektör olmaya devam edecek. Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artışların balon oluşturmaktan uzak olduğu belirtilen Emlak Konut raporuna göre, üst segment konutlara olan talepte yavaşlamaya karşılık, orta ve alt segmentte ihtiyaç sürüyor.


Balon olan tek bölge yok


Araştırma raporunda, Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın özel durumlardan kaynaklandığı ifade edildi ve şöyle denildi: “Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlandı. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9’luk düzeyde. Bu bölgede fiyat artışının temel nedeni Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir.” Konutta arz ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başlandığının belirtildiği raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirmekte olup yıllık 600 bin adet konut ihtiyacının sürdüğü de ifade edildi.


Orta segmente talep fazla


Ocak-Kasım 2014 arası Türkiye’de günde 3 binin üzerinde, saatte 130, dakikada ise 2 konutun el değiştirdiği belirtilen raporda, konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının yoğun olarak sürdüğü vurgulandı. Raporda konuyla ilgili “Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir” denildi.


Türkiye kişi başına düşen 0.8 oda ile ‘en risksiz ülke


EMLAK Konut’un raporunda şöyle denildi: “Deutsche Bank Mayıs 2014’deki raporunda, Tük konut sektöründe balon olup olmadığına yönelik olarak; incelenen ülkelerde kişi başına düşen oda sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmede Kanada kişi başına düşen 2.6 oda sayısı ile en fazla balon riski barındıran ülke konumundayken, Türkiye kişi başaına 0.8 oda ile ‘en risksiz ülke’ olarak görülmektedir.”

 


Star 


Geri Dön