29 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki yangını söndürecek 18 yöntem tüm detaylarıyla!

Konut fiyatlarındaki yangını söndürecek 18 yöntem tüm detaylarıyla!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak alınacak tedbirlerle ilgili açıklamalarını değerlendirdi.



Başkan Akçam, ATEM olarak, konutta lokasyona göre fiyat tespiti yapacak genel müdürlük oluşturulması kararının yanı sıra rayiç bedellerin piyasadaki reel fiyat ile aynı duruma getirmek üzere çalışmalar yapıldığını Bakan Özhaseki’den duymalarınndan mutlu olduklarını açıklayarak, konut fiyatlarında meydana gelen yangını söndürecek 18 maddeyi açıkladı.

KONUT FİYATLARINDAKİ YANGINI SÖNDÜRECEK 18 YÖNTEM!

Haberler Ankara'da yer alan habere göre;  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, ev fiyatlarının nasıl düşeceği 18 maddede açıkladı. İşte ayrıntılar...

1. Hem konut, hem de ticari işletmelerde yüzde 25’lik kira sınırlaması, yıllara göre yıllara göre belirlenmelidir. Kiracı 1 yıldır oturuyor ise yüzde 25, 2 yıldır oturuyorsa yüzde 40, 3 yıldır oturuyorsa yüzde 45, 4 yıldır oturuyorsa yüzde 50, 5 yıl ve üzeri oturuyorsa TÜİK’in belirlediği yıllık artış oranı uygulanmalı.

2. Üzerinden yapılan sözleşmeler ile ilgili uygulamanın zaman kaybetmeden hemen hayata geçirilmesi gerekiyor. 
3. Lokasyona göre fiyat tespit komisyonu kurulmalı veya SPK lisanslı değerleme şirketlerinden veya meslek odalarından alınacak kira değerleme raporlarının yapılacak kontratların ekinde sunulması zorunlu hale getirilmeli.
4. Serbest piyasa mantığı dışında barınma ihtiyacına ulşaımın zorlaştırılması  insani haklar çervecesinde düşünülmeli.

Konut fiyatlarındaki yangını söndürecek 18 yöntem tüm detaylarıyla!
5. Şehrin etrafındaki banliyolara insanlar özendirilmeli, bunun için de merkeze ulaşımlar sorun olmaktan çıkarılması uzun vadede de olsa uygun olacak.
6. İlan sitelerinde verilen ilanların makul bir süre değiştirilmesi yasaklanmalı.

7. İkinci el konutlara uygun kredilerle insanların ulaşabilmesinin önü açılmalı.
8. İnsanların sınırsız konut sahibi olmaları engellenmeli.
9. Metropol şehirlere göç caydırıcı hale getirilmelidir. Göçün durdurulması uzun vadede sağlanarak ilgili planlamalar hayata geçirilmeli.
10. Sosyal konut yapımı hızlandırılmalı.
11. Gayrimenkul yatırım aracı olmaktan çıkarılmalı, barınma amaçlı düşünülmeli.
12. İlan verilen konutlar için ilan portallarında sahiplik belgesi ibraz edilmesi zorunlu hale getirilmeli, değerleme raporlarının da ilan sitelerine ibraz edilmesi zorunlu kılınmalı.

13. Belediyelerin rayiç bedelleri güncel hale getirilmeli, eksper değerlerinin altında kalmaması ve günün şartlarına göre belirlenmesi için altyapı oluşturulmalı.
14. Atıl ve yarım kalmış, çeşitli nedenlerle beklemeye alınmış birçok projenin hayata geçirilmesi konusunda çalışma yapılmalı.
15. İkinci konutu olup da üçüncü konut almak isteyenler ciddi bir vergi ödemek zorunda bırakılmalı, böylece yatırımcılar konuttan uzak tutularak sadece barınma ihtiyacı olanların talebi karşılanmalı.

Konut fiyatlarındaki yangını söndürecek 18 yöntem tüm detaylarıyla!
16. Devletimiz büyük miktarlı sıfır konut yapacak müteahhitlerle anlaşarak, arsa tahsisi proje detayları, finansman konularda desteklemelerle ve satış fiyatını belirleyerek fiyatlara bir düzen getirmeli. 
17. Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak insanların konut edinme hakları gözardı edilmemeli, müteahhitlere rant aktarma yönteminden vazgeçilmeli.
18. Büyükşehirlerdeki memurlara verileceği açıklanan kira desteğinin kapsamının genişletilerek, sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından tüm ihtiyaç sahiplerine bu destek verilmeli.

İstanbul'da ortalama ev fiyatı 13.2 milyon TL, ortalama altındaki ev fiyatı 2.7 milyon TL oldu!

Dünyada konut fiyatlarının en çok yükseldiği üç il Ankara,  İzmir  ve İstanbul oldu! 

 


 


Geri Dön