22 / 12 / 2024

Konut fonları kurulup, BES şirketleri yatırıma teşvik edilmeli!

Konut fonları kurulup, BES şirketleri yatırıma teşvik edilmeli!

Mehmet Bostan, bireysel emeklilik sektörünün 60 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşmasını öngördüklerini ifade ederek, altyapı ve konut fonlarının kurulup bunlara BES şirketlerinin yatırım yapmasının teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.



Bireysel emeklilik sektörünün 2015 yılı gerçekleşmesi ve 2016 yılı beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, 18 Aralık 2015 tarihi itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcı sayısının 5 milyon 976 bin 412'ye ve toplam fon miktarının 47 milyar liraya ulaştığını söyledi. Bostan, toplam fon birikiminin yaklaşık 4,8 milyar lirasının devlet desteği, 42 milyar 275 milyon lirasının vatandaşların kendi birikimi olduğunu ifade etti. 


HEDEF 7 MİLYON KATILIMCI 


Söz konusu dönemde katkı payı tutarı 36 milyar 433 milyon TL olarak gerçekleşirken, yatırama yönelen tutarın ise 35 milyar 867 milyon TL'ye çıktığını dile getiren Bostan, her yıl hızlı büyümesini sürdüren sektörün, 2016 yılında 7 milyon katılımcı sayısına ve devlet katkısı ile 60 milyarlık liralık fon büyüklüğüne ulaşmasını öngördüklerini ifade etti.


Yatırımı teşvik edilmeli


Bostan, altyapı, teknoloji ve konut fonlarının kurulması, bu fonlara BES şirketlerinin yatırım yapmasının teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Bostan bu durumun büyük projelerin finansmanına da katkıda bulunacağını vurguladı.


Otomatik katılım vurgusu


 Bostan, şu değerlendirmeleri yaptı: "Emeklilik fonlarının GSYH içerisindeki payının artırılması için yapılan düzenlemeler (devlet katkısı ve otomatik katılım) etkin bir portföy yapısı gerekliliğini de beraberinde getirmekte. Özellikle 'Otomatik Katılım' düzenlemesiyle oluşturulacak standart ve nitelikli fon opsiyonlarında katkıda bulunacaktır."


Dünya 'tekafül' pazarı 20 milyar dolara çıkacak 


İslami usullerde sigorta anlamına gelen 'Tekafül' talebinin canlanmasını beklediklerini ve Türkiye'nin İslami sigortacılığın büyümesi açısından büyük bir potansiyeli bulunduğunu aktaran Bostan, katılım bankalarının finans sektöründe gelişmesinin İslami sigortacılık piyasasına giriş için iyi bir fırsat oluşturduğunu vurguladı. 2017 yılı itibarıyla dünya çapında tekaful pazarının 20 milyar dolara ulaşacağını söyleyen Bostan, şu anda sigorta sektörü içinde İslami ürünlerin payının, gelecek beş yıl içinde Türkiye'de kurulması beklenen katılım bankalarının da desteğiyle yüzde 5'lere çıkabileceğini öngördü. 


Pazar payı % 8'i aşacak 


Bostan, Vakıf Emeklilik olarak 18 Aralık 2015 tarihi itibarıyla 3,46 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştıklarını ve pazar paylarının yüzde 7,41 seviyesine yükseldiğini söyledi. Bostan, şirket olarak yeni yılda 5 milyar TL'lik fon büyüklüğünü geçmeyi ve pazar payını yüzde 8,5'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.



Akşam


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) biriken milyarlarca lira, reel sektör yatırımlarına kaynak olacak. Halen finansal yatırım araçlarında değerlendirilen BES fonları Ar-Ge, konut ve altyapı projelerini finanse edecek. Mehmet Bostan, "Tüm dünyada emeklilik fonları reel sektörü destekliyor" dedi

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) toplanan paraların Türkiye'nin ileri teknoloji yatırımlarının finansmanında kullanılması için çalışmalar hızlandırıldı. Bu amaçla ilk etapta henüz 6 milyon katılımcı ve 47 milyar lira seviyesinde olan fon miktarının artırılması planlanıyor. Bu hedefe ulaşmak için en önemli adım ise Hazine'nin haziran ayında başlatacağı 'otomatik katılım' olacak. Söz konusu uygulamayla BES fonlarının 2023'te 400 milyar liranın üzerine çıkması hedefleniyor. Bu miktarın yüzde 20-30'luk kısmı da teknoloji yatırımlarına yönlendirilecek. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı'na bir sunum yapan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, BES fonlarının büyük altyapı projelerinden, teknolojiye kadar geniş bir kapsamda kullanılabileceğini söyledi. 


HÜKÜMETİN GÜNDEMİNE GİRDİ 

Otomatik katılımın hükümetin gündemine girdiğini belirten Bostan, çalışan ve işverenden kesilen belli orandaki BES priminin çalışan adına oluşturulacak bir hesaba yatırılacağını anlattı. Bostan, otomatik katılımın ilk etapta büyük ölçekli şirketlerde uygulanacağını, İngiltere'de bu şartın KOBİ seviyesindeki şirketlere 8 yıl sonra geldiğini belirtti. Otomatik katılımda yüzde 25'lik devlet katkısının devam edeceğini de vurgulayan Bostan, "Cumhurbaşkanlığı'nın ileri teknoloji yatırımlarını BES fonlarından karşılamak gibi bir projesi var. Bu nedenle otomatik katılım sürece müthiş bir ivme kazandıracak. Sermaye piyasalarına da katkı sağlayacak" dedi. Bostan, Türkiye'deki BES fonlarının reel sektöre kaynak sağlamasıyla ilgili mevzuat değişikliğinin yapılması durumunda bankalara olan bağımlılığın yarı yarıya azalacağını da sözlerine ekledi. 


DÜNYADA FONLAR YATIRIMA GİDİYOR

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, tüm dünyada emeklilik fonlarının reel sektörü desteklediğini söyledi. Dünyada 40 trilyon dolarlık emeklilik fonu bulunduğunu, bunların yüzde 20'sinin ise alternatif varlıklar denilen yerlere yönlendirildiğini söyleyen Bostan, İngiltere'nin topladığı fonların yüzde 30'unu teknoloji ve konuta yatırdığını hatırlattı. Bostan, "İngiltere'deki emeklilik fonlarının 650 milyar doları konut ve teknolojiye gitti. ABD'de 2 trilyon dolar sadece 'start up', yani girişim şirketlerine gidiyor. Şili'de bu rakam 15 milyar dolar, Türkiye'de ise 0 seviyede" diye konuştu.


BES'LERİN DOĞRUDAN YATIRIM YAPMASI LAZIM

Mehmet Bostan, emeklilik fonlarındaki paranın yüzde 49'unun devlet iç borçlanma senetleri, 14'ünün hisse senedi, yüzde 3'ünün özel sektör tahvili, yüzde 10'unun mevduat ve geri kalan kısımlarının kıymetli maden gibi alanlarda değerlendirildiğini vurguladı. Bostan, şunları anlattı: "SPK'da lobi yapıp fonları yatırıma yönlendirebileceğimiz bir yapıya kavuşmamız lazım. Finansta kurumsal yatırımcı yok. Bu konuda en önemli aday BES sektörü. Parayı biz topluyoruz ama portföy şirketleri yönetiyor. Bu para kötü yönetilirse siyasi krize bile neden olabilir. Çünkü söz konusu olan vatandaşın parası. Bu nedenle portföy şirketlerinin yetkinliğini artırmalıyız."


Sabah


Geri Dön