18 / 05 / 2024

Konut hibe vergisi nedir?

Konut hibe vergisi nedir?

Hibe, tapuda bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor. Peki, konut hibe vergisi nedir? Konut hibe vergisi ne kadar?



Konut hibe vergisi nedir?

Hibe, tapuda bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor. Konut hibesi için bazı evrakların temin edilmesi ve bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.


Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor.


Bu doğrultuda diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunuyor.


Bu haklar gözetilerek hibe edilen konut için belli oranda vergi ödemesi yapılıyor. Peki, Peki, konut hibe vergisi nedir? Konut hibe vergisi ne kadar?


Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir. 3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.


Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. 2015 yılında uygulanan bu bedel ise ortalama 82,50 TL olarak tespit ediliyor.



Hibe edilen mal bozulur mu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön