Sektörel

Konut, iş yeri, arsa tapusu olanlar aman ödemeyi unutmayın! Emlak vergisinde geri sayım başladı! 

2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödenmişti. İkinci taksit ödemeleri başladı. Peki emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ne zamana kadar sürecek? 

Emlak vergisi ödemeleri milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor. Emlak vergisi, taşınmazın yer aldığı yerdeki belediye tarafından yıllık şekilde tahakkuk ettiriliyor.

2023 emlak vergisi 2. taksit ödemesi ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Milyonlarca ev, iş yeri, yazlık ve arsa tapusu sahibi emlak vergisi ödüyor. 

PEŞİN YA DA TAKSİTLE ÖDEYEBİLİRSİNİZ

NTV'de yer alan habere göre; konutlara ait çevre temizlik vergisi su faturalarıyla beraber ödenirken iş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin ise her sene emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.

Emlak vergisi ödemeleri peşin ya da taksitli olacak şekilde yapılıyor. 
Taksitli ödemeler kapsamında, emlak vergisinin 2'nci taksit ödemesi Kasım ayı süresince ödenebilecek. 

Emlak vergisi 2'nci taksit ödeme günleri 1-30 Kasım olarak belirtilmişti. 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR? 

Milyonlarca tapu sahibi emlak vergisi ödemelerinin nasıl yapılacağını merak ediyor. Emlak vergisi ödemeleri ister TC kimlik numarası ister sicil numarası ile vergilere ilişkin online şekilde gerçekleştirilebiliyor. 

Ayrıca, e-Devlet kapısı aracılığıyla da pek çok belediyeden sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgilerinin sorgulaması yapılıyor. 

Emlak vergisi ödemeleri veznelerin yanı sıra posta çeki, e-belediyeden kredi kartı ile ve bankalara havale-eft ile gerçekleştirilebiliyor. 

EMLAK VERGİSİNDE BUNLARA DİKKAT

1. Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir gayrimenkul ya da hisseye sahip olanlar emlak vergisinden muaf oluyor. 

Bu çerçevede emlak vergisini ödeyenler, yalnızca ödeme yaptıkları sene ile sınırlı olacak şekilde, 5 sene geriye dönük iade talep edebiliyorlar.

2. Emlak vergisi ödemelerini 1-30 Kasım tarihleri arasında yapmayan tapu sahipleri, ceza ile karşılaşacak. Bu durumda emlak vergisi gecikme faizi ile ödeniyor. 

Gecikme cezası da yüzde 2.5 şeklinde açıklandı. 

3. Emlak vergisi muafiyeti, hiç geliri olmayanlar, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri için sağlanıyor. Muafiyetten faydalanmak isteyenlerin belediyeye dilekçe vermesi gerekiyor. 

4. Emlak vergisi ödeme durumu belediyelerden ya da e-Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi hizmeti ile sorgulanabiliyor. 

5. Konut, iş yeri, arsa gibi emlak alan vatandaşların  yılsonuna kadar ilgili belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. Bildirim için tapu fotokopisi, yapı kullanma izin fotokopisi, taşınmaz sahibinin iletişim bilgileri ve vergi numarası veya T.C. kimlik numarası bilgileri gerekiyor.

Kiralık konut için kefil olacakları ilgilendiriyor! İşte tüm detaylarıyla merak edilenler...

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

Üniversite öğrencilerine telefon ve bilgisayar detaylar belli oldu! Resmi Gazete’de yayımlandı!