04 / 05 / 2024

Konut KDV düzenlemelerinde ruhsat tarihine dikkat edin!

 Konut KDV düzenlemelerinde ruhsat tarihine dikkat edin!

Habertürk Gazete Yazarı Salih Kuzu, KDV düzenlemeleri ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri yazdı. İşte o yazı!



Bilindiği gibi ülkemizde net alanı 150 metrekare altında olan konutlarda KDV oranı yüzde 1, 150 metrekare üzerindeki konutlarda ve ticari gayrimenkullerde ise yüzde 18 olarak uygulanmakta idi.


Meclis'te kabul edilen 6322 sayılı yasaya göre KDV oranlarının belirlenmesinde Bakanlar Kurulu yetkili kılınmaktadır. Bu yasaya göre bir diğer temel değişikliğe göre de 1 Haziran 2012 tarihinden sonra ruhsat alan yapılarda KDV oranı konutun büyüklüğüne göre belirlenmeyecektir. Başka bir deyişle konutun büyüklüğünün hiçbir önemi yoktur; yeni düzenlemeye göre konutun hangi oranda KDV oranına tabi olacağı arsa veya vergi değeri ile bulunduğu yer kriterlerine göre Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecektir.


Ruhsat tarihine dikkat edin


Net alanı 150 metrekareden küçük ev satın alacakların bundan sonra en fazla dikkat etmeleri gereken konu yapının ruhsat tarihidir. 1 Haziran 2012'den önce ruhsat alan yapılarda KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanacaktır. 1 Haziran'dan sonra ne oranda KDV alınacağı ve uygulamanın nasıl yapılacağı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecektir.


Bu yasanın görüşülmesi safhasında ve öncesinde yetkili kişilerin beyanlarından edindiğimiz izlenime göre beklentimiz konut teslimlerinde KDV oranlarının konutun değerine göre kademeli olarak artırılacağı şeklindedir.


Ekonominin en önemli sektörlerinden olan gayrimenkul sektörünün olumsuz etkilenmemesi için KDV uygulamasının nasıl yapılacağı hemen açıklanmalıdır. Konutların KDV'ye esas bedelinin konutun gerçek satış bedeli olması ancak KDV oranlarının kademeli olarak tespit edilmesinde büyük yarar olacaktır. Bu sayede hem sektör daha fazla kayıt içine alınacak hem de düşük fiyatla ev alan daha az miktarda KDV ödeyecektir.


Konut fiyatları artacak


KDV sonuç itibarıyla bir vergidir ve şirketler nihai tüketiciden aldıkları vergiyi devlete vermektedirler. KDV oranlarının artması durumunda kaçınılmaz olarak konut fiyatları da artacaktır. 1 Haziran 2012 tarihinden önce ruhsat almış projelerden konut satın almak avantajlı olacaktır. KDV oranları artarsa yeni yasa çıkmadan ruhsat alan projeler yeni ruhsat alanlar karşısında avantajlı olacaktır.


Salih Kuzu/Habertürk



Geri Dön