29 / 04 / 2024

Konut kiralamada denge şaştı! Kutu gibi dairenin kirası bile 10 bin TL!

Konut kiralamada denge şaştı! Kutu gibi dairenin kirası bile 10 bin TL!

Üniversitelerin açılmasına günler kala öğrencilerin barınma krizi gündemde. Ev bulmakta zorlanan öğrencilere Antalya'da kutu gibi daire için 10 bin TL istiyorlar.



Öğrencilerin temel sorunu haline gelen barınma sorunu gün geçtikçe gün yüzüne çıkıyor. Antalya’da 35 metrekarelik bir dairenin kirası 10 bin TL'yi bulurken, öğrenciler çare arıyor.

Bu ay sonunda Antalya’daki tüm üniversiteler ders başı yapmış olacak. Fakat şehirde giderek büyüyen barınma krizi yüzünden farklı şehirlerden üniversite eğitimi için gelen birçok öğrenci için durum hala belirsizliğini koruyor.

Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, Üniversitelerin yeni eğitim öğretim sezonu yaklaşırken Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait devlet yurtları, konaklayacak öğrencilerin kayıtlarını gerçekleştiriyor. 202 yılında depremzedelere tahsis edilen yurtlar, yeni sezon öncesi yeniden öğrenciler için hazırlandı. Bölgedeki KYK yurtlarında öğrencilerden geçen sene aylık alınan 450 TL konaklama bedeli bu yıl 570 TL oldu. 

Konut kiralamada denge şaştı! Kutu gibi dairenin kirası bile 10 bin TL!

Yüksek kiralardan kurtulmak amacıyla öğrencilerin yoğun olarak başvuru yaptığı bu yurtlarda şu sıralar ciddi bir yoğunluk oluyor. KYK yurdu başvurusu olumlu sonuçlanan öğrenciler, devletin sunduğu bu imkandan faydalanıp yurtlardaki odalarına yerleşecek. Yurt çıkmayanlar ise okul başlayana kadar başlarının çaresine bakacak. Özel yurtlar için istenen aylık ücretler ise ev kiralarıyla yarışır durumda.

STÜDYO TİPİ YAPILAR BİLE ATEŞ PAHASI

Yurda yerleşemediğinden ev tutma seçeneğine yönelen öğrenciler içinse koşullar gün geçtikçe zor oluyor. Ekonomik kriz, pandemi ve kuzeydeki savaş derken ortaya çıkan yoğun göç ortamında öğrenciler için başlarını sokacak bir yer bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Çünkü günübirlik kiralamalar çoğaldıkça kiralık ev ilanları yok denecek kadar düştü, nadir rastlanan kiralık ev ilanlarında ise 1+1 stüdyo tipi dairelere bile öğrenci bütçelerini aşan ödemeler isteniyor. 

Kampüse yakın yerlerde artan kira bedellerine, çift kira tutarında depozito, emlakçı komisyonu gibi masraflar da ekleniyor. Astronomik seviyelere çıkan emlak piyasasında bütçelerine uygun bir alternatif bulmak için aylardır ev peşinde koşturan pek çok öğrenci, eğitim dönemine sayılı günler kala çıkmazda.

Konut kiralamada denge şaştı! Kutu gibi dairenin kirası bile 10 bin TL!

BU DAİRENİN KİRASI 10 BİN LİRA

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Eda Aslan’ın sınıf arkadaşıyla yaşadığı evin büyüklüğü yalnızca 35 metrekare. İki küçük oda, bir kişinin zor sığabildiği bir banyo ve bir köşeye iliştirilmiş mutfak tezgâhından ibaret bu minyatür evin kirası şu an 10 bin TL. 

İki öğrenci, 2021 yılında 1800 TL, geçen eğitim sezonunda ise 4 bin TL ödedikleri ev kirasını 10 bin TL'ye çıkarmak isteyen ev sahibine karşı gelseler de çok uzun süre direnememişler. Yaşadıkları evi eğitim sezonunda boşaltmalarını isteyen ev sahibi yeni kiracıların yabancılar arasından seçileceğini söyleyince ve tahliye ısrarına tehditler de eklenince taşınmaya karar vermişler.

O üniversiteye tam 252 memur alınacak! Hem de yazılı ve sözlü sınav olmadan!

İBB'nin öğrenci yurtları ile kreşlerine zam geldi! Yurtlarda aylık ücret 1.300 TL'ye yükseldi! Üniversiteliler dikkat! 

Bakanlık, fiyatları yüzde 70 şişiren emlakçıya acımadı! Fahiş ilana ibretlik ceza!

Geri Dön