28 / 04 / 2024

Bakanlık, fiyatları yüzde 70 şişiren emlakçıya acımadı! Fahiş ilana ibretlik ceza!

Bakanlık, fiyatları yüzde 70 şişiren emlakçıya acımadı! Fahiş ilana ibretlik ceza!

Ticaret Bakanlığı, spekülatörlere yüklü miktarda cezalar kesmeye başladı. Bu kapsamda, Ankara Mamak'ta fiyatının üstünde ilan yayımlayan emlakçıya 349 bin lira ceza kesti. 



Emlak sektöründeki fiyat vurguncularıyla mücadelede bir ilk yaşandı. Ticaret Bakanlığı,  Ankara  Mamak'ta piyasa değeri 2,1-2,3 milyon TL arasında değişen konutu 3,87 milyon TL'den ilana koyan emlakçıya 349 bin TL ceza kesti.

İlan sitelerinde kendi kimliğini açıklamadan sahte hesaplar üzerinden ilana çıkılmasını engellemek için gerçekleştirilen düzenlemeden sonra denetimleri sıklaştıran Ticaret Bakanlığı, spekülatörlere yüklü miktarda cezalar kesmeye başladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan piyasanın dengesini bozmaya dair eylemlere karşı mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Ticaret Bakanlığı, 2. el evi piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen fiyatlarla ilana koyarak fiyatlarda köpük oluşturmaya çalışan fırsatçılara hak ettikleri büyük cezalar kesmeye başladı. Otomobil piyasasına dair tedbirlerle spekülatörleri hizaya getiren Ticaret Bakanlığı, aynı kararlılıkla emlak satışlarını da mercek altına aldı. Ankara’nın Mamak ilçesinde ortalama değeri, 2 milyon 100 bin TL ile 2 milyon 300 bin TL arasında olan ikinci el bir evi 3 milyon 870 bin TL'den ilana koyan emlakçıya 349 bin TL'lik para cezası kesti.

Bakanlık, fiyatları yüzde 70 şişiren emlakçıya acımadı! Fahiş ilana ibretlik ceza!

İNCELEMEYLE TESPİT EDİLDİ

31 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye rağmen vurgun yaptığı belirlenen emlakçı, Ticaret Bakanlığı’nın online satış platformunda yaptığı incelemeler sırasında tespit edildi. İlandaki yapının büyüklüğü, oda sayısı, yer aldığı ilçe ve mahalle, kaçıncı katta olduğunu ve binanın yaşı gibi kriterler üzerinden emsalleriyle karşılaştıran bakanlık ekipleri, ilanda belirtilen rakamın gerçek değerinin çok üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.

Bakanlık, fiyatları yüzde 70 şişiren emlakçıya acımadı! Fahiş ilana ibretlik ceza!

GERÇEK DEĞERİNİN YÜZDE 70 ÜZERİNDE FİYAT KESTİ

Yetki belgesi de olmadığı tespit edilen emlakçının ilgili ilandaki ev için istediği rakam, dairenin piyasa değerinin yaklaşık yüzde 70 üzerinde olduğu anlaşıldı. Evin konumlandığı mahallede de incelemelerde bulunan Ticaret Bakanlığı teftiş ekipleri, ortada büyük bir spekülasyon olduğunu tespit etti. Konuyu değerlendiren bakanlık, piyasa dengesini bozmaya dair faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen emlakçıya, 349 bin lira idari para cezası verdi.

Bakanlık, fiyatları yüzde 70 şişiren emlakçıya acımadı! Fahiş ilana ibretlik ceza!

YASAL DÜZENLEME 2 HAFTA ÖNCE YAPILDI

İkinci el araç ve gayrimenkul satışına ilişkin iki hafta önemli bir düzenleme yapıldı. 31 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; kişiler, kendisi, eşi veya bir ve ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan ikinci el araç ve gayrimenkul için sadece yetki belgesi alarak satış ilanına çıkabilecek. İlan siteleri, bu kurala uygun ilan denetimi yapmakla yükümlü olacak. Bu kurala aykırı her ilan için ağır idari para cezaları uygulanacak.

İstanbul'un yanı başında 60 ay taksitle arsa sahibi olabilirsiniz! Belediye tarihi açıkladı! 

TOKİ Konya'daki 3 yeni projesi için start verdi! 

İnşaat maliyetlerinin artışı ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Konut fiyatları düşer mi?


Geri Dön