Konut kredilerinde kullanım oranı yüzde 80'e çıkarıldı!
Başbakan Yıldırım kredi kartındaki taksit sayısına dair açıklama yaptı. Başbakan Binali Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ardından açıklama yapıyor. İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları:
Başbakan Binali Yıldırım Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ardından açıklama yapıyor. İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları:
"Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Borç bakiyelerinin yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Baştan yapmışsınız taksitleri sonraödeme zorluğu içine girdiniz. Değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz. Bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getiriyoruz. Bu ihtiyaç kredileriyle ilgili bir düzenleme. Tüketici kredilerindeki vade 36 aydan 48 aya çıkarıldı.
Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksınız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Burada 5 puan artırdık. Konut kredilerinde kullanım oranı yüzde 80'e çıkarıldı. Bankalar 80 bine kadar, yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak.
Kredi kartında alt limit 5 bin 200 liraya çıkarılacak. Kredi kartına gıda alımında taksit yok.
-Bankalarla katılım bankaları arasındaki farkı kaldırıyoruz. Leasing işlemlerinde kredi teminat oranı uygulamasından istisna getiriyoruz ve yüzde 100'ünü kredilendirebilecekler. Diyelim ki finansal kiralama yoluyla bir araç alacaksınız yüzde 100'üne kadar kredilendirme mümkün olacak.
-Enflasyonun artış sebebi gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmalar. Gıda komitesi'nin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdık.
Gıda komitesi geçici ithalatla fiyatları dengeleyebilecek. Lisanslı depoculuk faaliyetleriyle fiyat artışı engellenecek."
Sabah
Haber AA'da şu şekilde yer aldı...
Başbakan Yıldırım: "Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde öz kaynak kredi diye iki bölüm vardı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Orada 5 puan arttırdık. Bankalar yüzde 80’e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak."
AA
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir gündemde olan kredi kartları ve kredilerin yanı sıra enflasyonun kontrol altına alınmasıyla ilgili alınan yeni kararları açıkladı. Yıldırım, gıda gibi bazı kalemler dışında kredi kartında 9 ay olan taksit sayısının 12 aya çıkarıldığını, kredi kartı borcu ve ihtiyaç kredilerinin 72 aya kadar yeniden yapılandırılabileceğini belirtti. Ayrıca tüketici kredilerinde vade sınırı 48 aya çıkarılırken, ev alımlarında kredi oranı da emlak değerinin yüzde 80’ine yükseltildi.
Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım’ın açıkladığı kararların detayında dikkat çeken düzenlemeler yer aldı.
Evde 5 puan artış
Tüketici kredilerinde ise vade 36 ay olarak belirlenmişti. Bu vade, 48 aya çıkarılıyor. konut kredilerinde ise, örneğin bir kişi 100 bin liralık ev alacaksa, 75 bin lirasını (yüzde 75’ini) kredi olarak alıp, 25 bin lirasını kendisi veriyordu. Artık bankalar, ev değerinin yüzde 80’ine kadar kredi verebilecek, yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak.
Kalkınma bankası, yatırım bankaları ve katılım bankalarının finansal kiralama (leasing) işlemlerindeki kredi teminat oranına istisna gelirken, yüzde 100 kredilendirmeye olanak tanınıyor. Leasing veya finansal kiralamayla araç alınacaksa, tamamının kredilendirmesi mümkün olacak. Böylece katılım bankalarıyla diğer bankalar arasındaki kriter ve kural farklılıkları da ortadan kalkacak.
Milliyet