28 / 04 / 2024

Konut kredisi alabilmek için temel şartlar!

Konut kredisi alabilmek için temel şartlar!

Bir ev sahibi olmak isteyip de yeterli birikimi olmayanlar için başvurulabilecek en iyi yöntem konut kredisi almak olarak biliniyor. Peki, konut kredisi alabilmek için temel şartlar neler?



Konut kredisi alabilmek için temel şartlar!

Bir ev sahibi olmak isteyip de yeterli birikimi olmayanlar için başvurulabilecek en iyi yöntem konut kredisi almak olarak biliniyor. Kira öder gibi ev sahibi olmak şeklinde tanımlanan bu yöntem bir çeşid tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. 


Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişkenlik gösterebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanızda fayda var. 


Banka, konut kredisi vermeden önce  ev ile ilgili ekspertiz raporu istiyor. Ekspertiz Sermaye Piyasası Kurulu lisansına sahip gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından gönderiliyor. 


Ekspertizin belirlediği değerin yüzde 75’i oranında bankalar konut kredisi verebiliyor. Burada konut kredisi almak isteyen kişinin aylık geliri ve ayda ödeyebileceği maksimum miktar da önemli oluyor.  Kişinin aylık gelirinin yüzde 35ine kadarlık ödeme koşullarında kredi çıkarılıp, ona göre taksitlendirmeler yapılıyor. 


Kredi almak için gereken şartlar!

- Konut kredisi almak isteyenlerin bankaya başvurmadan önce nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir beyanı olmak üzere üç belgeyi hazırlaması gerekiyor. Düzenli bir geliri olduğunu gösteren herkes kredi alabiliyor.  Daha önceki kredi borcu nedeniyle hakkında banka takip kararı olan kişiler ise kredi alamıyor. 


- Konut kredilerinde ipotek uygulaması söz konusu olduğu için genellikle kredi alan kişinin kefil göstermesi istenmiyor. Ancak, başvuran kişi yeterli bir gelire sahip değilse o zaman kefil uygulaması devreye girebiliyor.


- Konut kredisi alabilmek için satın almak istediğiniz konutun kat mülkiyet tapusu olması gerekiyor. İnşaat ya da projeden satın alınan konutlar içinse kat irtifakı tapusu olması şartı aranıyor. 


Konut kredisini ödeyemeyince ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön