18 / 01 / 2025

Konut kredisi çekenler dikkat! 

Konut kredisi çekenler dikkat! 

Birçok vatandaş expertiz ücreti için binlerce TL kesinti yaşıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin çok önemli bir uyarı yaptı. Expertiz faturaları bankalara kesilirse, vatandaş ücretini geri almak için hakem heyeti veya tüketici mahkemesine başvuru yapılabilir.




Bankalar, konut kredisi vermeden önce konutun değerini belirlemek için expertiz yetkililerini görevlendiriyor. Expertiz konutun değerini belirleyerek kredi miktarının belirlenmesini sağlıyor. Ahaber'de yer alan habere göre, günümüzde bankalar expertizin belirlediği ücretin yüzde 80'lik kısmına kadar kredi imkanı sunuyor. Fakat zorunlu expertiz ücreti vatandaştan tahsil ediliyor. Birçok vatandaş expertiz ücreti için binlerce lira kesinti yaşıyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin çok önemli bir uyarı yaptı. Expertiz faturaları bankalara kesilirse, vatandaş ücretini almak için hakem heyeti veya tüketici mahkemesine başvuru yapılabilir. Bu durumda expertiz ücreti vatandaşa geri ödeniyor. Nasıl mı? İşte merak edilen detaylar...

Konut kredisi çekenler dikkat! 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ekspertiz hizmetinin faturasının tüketici adına kesilmesi gerektiğini söyleyerek, "Ekspertiz konusunda firmalar faturayı bankalara kesiyor, banka da bunun ücretini tüketiciden alıyor. Bu yanlış bir uygulama. Bankaların bu ücreti tüketiciden talep edebilmesi için fatura o kişinin adına kesilmek zorundadır." diye konuştu.

Şahin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bankacılık işlemlerine ilişkin her yıl çeşitli konularda şikayetler aldıklarını belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenlemesine göre bankaların ipotek ve ekspertiz ücretini tüketiciden almasının yasalaştığını fakat burada bir usulsüzlük olduğunu savunan Şahin, şu şekilde konuştu:

"Normalde bir şeyin bedeli ödendiğinde faturası o kişi adına kesilir. Fatura kişiye tanzim edilirse tüketici bunu öder ancak ekspertiz konusunda firmalar faturayı bankalara kesiyor, banka da bunun ücretini tüketiciden alıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Bankaların bu ücreti tüketiciden talep edebilmesi için fatura o kişinin adına kesilmek zorundadır. Aksi takdirde tüketici, hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurarak ekspertiz ücretini rahatlıkla geri alabilir.".

"BANKALAR EKSPERTİZ ÜCRETİ GERİ ÖDEMEK DURUMUNDA KALIYOR"

Şahin, hizmetlerin faturalandırılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Tüketici, miktarı ne kadar olursa olsun bir ekspertiz ücreti ödemişse hakem heyetine giderek bunun iadesini talep edebilir. Miktarın yüksek olduğu durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurarak yine bu ücreti geri alabilir ancak bunun için faturanın tüketicinin adına kesilmemiş olması gerekiyor. Tüketici 'Bedelini ödemişsem bunun faturasını istiyorum.' deme hakkına sahip. Bankaların bu tür işlemleri yaparken 'Hizmeti tüketici adına aldım bu yüzden faturasını da tüketici adına kesiyorum.' demesi gerekiyor. Birçok banka ekspertiz ücretini geri ödemek durumunda kalıyor. Çünkü bunu ispat edemiyor. Örneğin bir tüketiciden 600 lira ekspertiz ücreti alınmış ve faturasını istediğimizde bunu ispat edemediği için ücreti ödemek zorunda kalıyor ancak fatura tüketici adına kesilirse böyle durumlarla da karşılaşmamış olacağız.".

"BU KONUDA ÇOK ŞİKAYET GELİYOR"

Tüketicilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini belirten Şahin, "Bu konuda tarafımıza çok fazla şikayet geliyor. Başvuruların birçoğu faturanın doğrudan kişiye kesilmemesinden tüketicinin lehine sonuçlanıyor. Yani tüketicinin bankadan ekspertiz ücretini geri almasıyla neticeleniyor." dedi.

Konutta kredi rekabeti faizi düşürebilir!

Konut kredisi faiz oranları yüzde 0.90'a düştü mü? 


Geri Dön