Konut kredisi faizleri düştü mü yükseldi mi?
Dünya gazetesi yazarlarından Zafer Özcivan bugünkü yazısında kredi faizlerini kaleme aldı. İşte Özcivan'ın o yazısı...
Dünya gazetesi yazarlarından Zafer Özcivan bugünkü yazısında kredi faizlerini kaleme aldı.
Özcivan yazısında "Hükümet eylül ayından bu yana yeni bir ekonomik model uygulaması başladığını ve bu sebeple düşük faiz dönemine girileceğini açıklamıştı. Faiz, hepimiz tarafından benimsenmeyen bir faktördür ve hepimiz faizin sıfırlanmasını tabii ki isteriz. Ancak faizin düşürülmesi ile en başta yükselen döviz kurları sebebiyle yükselen enflasyon hayatımızı olumsuz şekilde etkileyecektir. Faiz konusunda Cumhurbaşkanımızın tutumunu hepimiz biliyoruz ve sık sık “faiz sebep enflasyon sonuçtur” açıklamasını da benimsiyoruz. Faiz konusu rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın da sık sık yüksekliğinden yakındığı bir ekonomik faktördür. Kullandığımız kredi kartları başta olmak üzere hemen hemen her türlü harcamalarımızda faiz konusu vardır ama bazen biz hissetmiyoruz" şeklinde ifadelere yer verdi.
Özcivan yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:
"Yukarıda bahsettiğim gibi eylül ayından bu yana toplamda 500 baz puan politika faizi yüzde 14’e kadar geriledi. (Politika faizi, T.C. Merkez Bankası’nın diğer bankalara borç verdiği zaman uyguladığı orandır.) Bu bağlamda vatandaş olarak bizler de faizin düşürülmesini tabii ki memnuniyetle karşılamıştık. Ancak döviz kurlarının yüksekliğinden dolayı artan başta gıda olmak üzere iğneden ipliğe her ürün zamlardan nasibini aldı ve özellikle dar gelirli vatandaşlarımız geçim sıkıntısı içine düştü. Hazine’nin 5 yıllık borçlanma faizi ise 2 Eylül 2021 günü yüzde 17,5 iken bugün yüzde 25,5’E kadar yükselmiştir. Yani bankalar yüzde 14 ile Merkez Bankası’ndan aldıkları parayı vatandaşa kullandırmak yerine devlet tahvili alarak yüzde 25,5 oranı ile devletten kâr elde edebilirler. Aynı şekilde çeşitli kredi faizleri de önemli ölçüde artmıştır. Aşağıda bazı bankaların bazı krediler için uyguladıkları faiz oranları bulunmaktadır. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bazı banka reklamlarında yüzde 20 faiz ödeyecekleri taahhüdünde bulunuyorlar. Tabloya göz atalım;
Görüldüğü gibi konut, taşıt, ihtiyaç ve esnaf kredilerinde bir düşme söz konusu değildir ve hatta yükseliş eğilimindedir. Tablodan çıkan sonuca göre taşıt kredileri faizi yüzde 20-25 aralarında, ihtiyaç kredi faizi yüzde 30-35 civarında, konut kredisi yüzde 20-25 bandında, esnaf kredisi ise yüzde 30-35 civarında uygulanmaktadır.
Yeni ekonomik modele göre üretim, istihdam, büyüme, ihracat odaklı büyüme hedeflenerek yıllardır verdiğimiz cari açık yerine cari fazla vermemiz hedeflenmektedir. İhracat konusunda 2021 yılında elde ettiğimiz 221 milyar dolar şimdiye kadar ülkemizin ulaştığı en yüksek rakam olmuştur ve önümüzdeki süreçte artarak devam edeceği kesindir. Ancak üretim yaparken ithal ikame mallara öncelik verilmeli katma değeri yüksek üretime önem verilmelidir."