Konut kredisi faizlerinde düşüş hızlanacak!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklara ilişkin kararının konut kredisi büyümesini desteklemesi ve küresel faiz indirim trendinin etkisiyle konut kredisi faizlerindeki düşüşün hızlanması bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) "Yeni uygulamanın, kredi arzının tüketimden ziyade sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek verimli ve üretim odaklı sektörlere yönlendirilmesine, cari işlemler dengesinin olumlu etkilenmesine ve finansal istikrarın desteklenmesine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer vererek yeni zorunlu karşılıklarını açıkladı.
Merkez Bankası bireysel kredi reel değişiminin zorunlu karşılık formülünde ağırlığını değiştirerek bu kredilere yönelik caydırıcı bir düzenlemeye gitti. TCMB'nin caydırıcı düzenlemeye gittiği bir diğer alan ise yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla kullanılan TL cinsi kredilerinin zorunlu karşılık formülü oldu. Ayrıca yeni sistem uzun vadeli ticari kredileri ve konut kredilerini teşvik edecek şekilde güncellendi.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada yıllık reel kredi büyüme oranı; yüzde 15'in üzerinde olan bankalar için; selektif sektörlere kullandırılan 2 yıldan uzun vadeli krediler ile 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerinin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’in altında olması, yüzde 15'in altında olan bankalar için; 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri dışında kalan bireysel kredi reel değişiminin yüzde 75'i ve yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla 9 Mart 2020 tarihinden itibaren kullandırılan Türk lirası kredilerin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 5'in üzerinde olması, durumunda zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanılabilecektir" denildi.
Söz konusu karar sonrasında bankaların zorunlu karşılık ve teşviklerden daha iyi yararlanmak için konut kredisi kullandırım iştahını arttırması ve konut kredisi kullanım şartlarını kolaylaştırması tahmin ediliyor.
Bir diğer önemli veri ise küresel merkez bankalarının faiz indirim trendi oldu. Amerika Merkez Bankası (FED) geçen hafta 2008'den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği acil faiz indirimine gitti. Dün açıklanan raporda Goldman Sachs, Fed'in hem Mart hem Nisan toplantılarında 25'er baz puanlık faiz indirimlerine gideceğini öngörüyor. Aynı raporda kurumun beklentisi Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika faizini 10 baz puan düşürmesini ve parasal gevşemeye tekrar başlamasını, İngiltere Merkez Bankası'nın 50 baz puan indirime gitmesini ve Kanada Merkez Bankası'nın faizi 75 baz puan daha indirmesi yönünde.
En son 2019 Kasım ayında tek haneye düştükten sonra yükselişe geçen ve her ay artan enflasyon oranları ve dalgalanan kurun baskısı altında kalan TCMB’nin uluslararası indirim trendi ile alan bulabileceği ve Mart ayında politika faizlerinde daha ciddi indirimler gerçekleştirebileceği beklentisi hakim.
Bankaların zorunlu karşılık hamlesi sonrası konut kredisine yönelik artan iştahı ve repo faizlerinde gerçekleşmesi beklenen indirimle beraber konut kredisi faizlerindeki indirimlerin önümüzdeki haftalarda daha da hızlanması söz konusu olabilir.
KrediPazarı'nın araştırmalarına göre güncel olarak en uygun konut kredisi faizi sıfır konutlar için %0.79, ikinci el konutlar içinde yüzde 0.87 seviyesinde uygulanıyor.
Bankalardan 400.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde 10 yıl vade için kredinin en düşük aylık taksitleri 5.200 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise 620.000 TL’ ye karşılık geliyor.
En uygun konut kredisi nasıl hesaplanır?
Konut kredisi yapılandırma işlemi nasıl yapılır?