27 / 04 / 2024

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılacak mı?

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılacak mı?

Ev alacak vatandaşlar genellikle konut kredisi kullanıyor. Geçen sene Haziran'da konut kredisi faizlerinde kampanya yapılmıştı. Faizlerde bu sene de indirim olacak mı? 



Ev sahibi olmak neredeyse herkesin hayali. Kirada oturmak ve her ay kira masrafı ödemektense ev sahibi olmak daha çok isteniyor. 

Ev alacak vatandaşlar da çoğunlukla birikimlerinin üzerine eklemek amacıyla konut kredisi kullanarak ev alıyor. Konut kredisi kullanmak, ev sahibi olmayı kolaylaştırıyor. 

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılacak mı?

Cumhuriyet tarihinin en düşük oranları kullanıldı

Kovid-19 salgını 2020 Mart'tan beri ülkemizi etkisi altına aldı. Kapanmaların ardından 2020 Haziran'da başlatılan normalleşme sürecinde kamu bankaları tarafından konut kredisi faiz oranlarında indirim yapıldı. 

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tan yapılan ortak açıklamada, normalleşme sürecine geçişin kolaylaşması ve sosyal hayatta hareketlenme sağlanması amacıyla “konut kredisi”, “taşıt kredisi”, “sosyal hayatı destek” ve “tatil destek” olmak üzere 4 yeni kredi paketinin hayata geçirildiği açıklanmıştı. 

Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faizle kredi kullandırılırken, ikinci el konutlar için de aynı ödeme koşullarında aylık yüzde 0.74 faizle kredi imkanı sunuldu. 

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılacak mı?

Konut satışları canlandı

Kredi faizlerinin en düşük seviyelere çekilmesiyle konut satışları o dönem arttı. 2020 Haziran'da 2 haftada 13 milyar TL'lik konut satıldığı açıklandı. Bu satışların 5 milyar Türk Lirası kısmı banka kredisi yoluyla yapıldı.

O süreçlerde gayrimenkul sektöründe, Kovid-19 kısıtlamaları sebebiyle birçok değişiklik yaşandı. Online satış görüşmeleri arttı, Whatsapp aracılığıyla satışları yapıldı, E-tapu gibi uygulamalar hizmete alındı ve vatandaşlara sokağa çıkmadan ev sahibi olma imkanı sunuldu. 

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılacak mı?

Konut kredisi faizlerinde yeni indirim yapılacak mı?

Ev sahibi olmak neredeyse herkesin hayali. Ev alacak vatandaşların ilk tercihi de konut kredisi kullanmak oluyor. Bu sebeple vatandaşlar konut kredisi faizlerini merak ediyor. Ev alacak vatandaşlar 'Konut kredisi faizlerinde yeni indirim yapılacak mı?' sorusunun yanıtını arıyor. 

Peki konut kredisi faizlerinde bu senede kampanya yapılacak mı? İşte ayrıntılar...

Kredi çekecek vatandaşların dört gözle beklediği indirim müjdesi henüz gelmedi. 

Konut kredisi faizlerinde indirim yapılacak mı?

TÜİK verilerine göre 2021 Nisan'da 95 bin 863 konut satışı gerçekleşti. Sektör temsilcileri konut satışlarının canlanmaya başladığını belirtiyor. 

Ancak geçen seneki gibi satış rakamlarının görülmesi için de konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılması gerektiği belirtiliyor. 

Aynı zamanda konut fiyat endeksinin, ciddi bir maliyet enflasyonu ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor. İnşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artış da göz önüne alındığında yeni konutların üretim maliyetlerinin artış gösterdiği belirtiliyor. 

Sektör temsilcileri Mart ayında konut satışlarında başlayan hareketliliğin artarak süreceğini belirtirken, faizlerin düşürülmesinin de satışları artıracağına dikkat çekiyor. Kredi faizlerinde yapılacak bir kampanya ile satışların 2'ye katlanacağı ifade edilirken, üretim ve satıştaki artışların kampanya ile desteklenerek rekor satışlara erişilebileceği belirtiliyor. 

Konutta yeni avantaj!

İnşaat malzemeleri fiyatları son 1 yılda ne kadar arttı?

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön