02 / 05 / 2024

Konut kredisinde çok ‘özel’ başlangıç!

Konut kredisinde çok ‘özel’ başlangıç!

Uzun zamandır hem üretici hem de tüketicinin beklediği yüzde 1’in altında konut kredisi hamlesi geldi. Türkiye Finans ve Kuveyt Türk, konut finansmanı kâr oranını yüzde 1'in altına çekti...



Merkez Bankası tarafından son dönemde yapılan faiz hamlelerinden sonra, reel sektörün bankalardan beklediği konut kredi faiz oranlarında indirim hamlesi geldi. 2 özel katılım bankası konut finansman kar oranlarını indirdi. Türkiye Finans Katılım Bankası 120 ay vadeli konut finansmanında yüzde 0.99 kâr oranı, Kuveyt Türk konut finansmanında yüzde 0.98 kâr oranı uygulamaya başladı. 

1 Ağustos 2019 tarihinde kamu bankaları öncülüğünde, konut kredi faizleri yüzde 0.99’a indirilmişri. Bu indirimle bankalar yoğun konut kredisi talebi almaya başlamıştı. Yine aynı dönemde özel bankalarında konut kredisi faiz oranı en düşük yüzde 1.20 ile yüzde 1.36 idi. 

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Merkez Bankası geçen haftalarda 250 baz puanlık indirimiyle birlikte son üç ayda faizi toplam 1000 baz puan indirmişti. Bu indirimlerin de piyasaya yansıması bekleniyordu.

Satışlar katlanacak

Konut kredi faiz oranlarında psikolojik sınır yüzde 1'in altı olarak kabul ediliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son konut satış verisi olan 2019 Eylül ayı rakamlarına göre, konut kredi faiz indirimlerinin konut alıcısını harekete geçirdiği ve kredili alım talebini artırdığını gözler önüne seriyor. Ülke genelinde ipotekli konut satışları 2019 Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında artmıştı. Bu çerçevede 2019 yılının son çeyreğinde konut satışlarında büyük bir talebin harekete geçeceği belirtiliyor.

Konut kredisinde çok ‘özel’ başlangıç!

"Uygun maliyet"

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, tüm bankaların konut kredi faiz oranlarını düşürmesini beklediklerini söyledi. Elmas, bu indirimin tüketicinin konut talebini harekete geçirmek için büyük önem taşıdığının altını çizdi. Uygun maliyetli kredinin konut alımı için öneminden bahseden Elmas, “Bunun genele yayılması; sektörün yeni bir ivme kazanması, tüketicinin ev sahibi olması ve ekonomiye katkı anlamında çok önemli. Bankalar bir taraftan konut kredisi hacmi oluştururken, diğer taraftan vatandaşlar uygun maliyetli kredi kullanabilir. Paranın maliyetinin geldiği bu noktada daha fazla bankadan öncelikle yüzde 1’in altında, ardından daha düşük oranlarla konut kredisi kullandırmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Konut kredisinde çok ‘özel’ başlangıç!

"Standartlar yenilensin"

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bankalar için konut kredilerinin konut önemli bir alan olduğunu söyledi. Durbakayım, "Bankalar çok ciddi kayıptalar. Hiçbir banka konut kredisi pazarından geri kalmak istemeyecek. Diğer özel bankaların da yakında arka arkaya faizleri indireceğini öngörüyoruz. Ne var ki, konut kredilerini kullandırırken şartlar zorlu oluyor. Artık bankaların standartlarını günün koşullarına göre revize etmesi, kredi kriterlerinin de buna göre ayarlanması lazım" şeklinde konuştu.

En uygun konut kredisi faiz oranını hangi banka veriyor?

En düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 0.98’e indi!


Geri Dön