28 / 04 / 2024

Konut kredisini kimlere verilmez?

Konut kredisini kimlere verilmez?

Konut kredisi ile uzun vadede düşük faizli bir şekilde konut sahibi olunabiliyor. Kredi alma koşulları bankadan bankaya göre değişiklik gösterebiliyor. Peki, Konut kredisini kimlere verilmez?



Konut kredisini kimlere verilmez?

Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi olarak ifade ediliyor. 


Konut kredisi vadeleri 30 yıla kadar uzayabiliyor. İpotek, kredi ödemelerin tamamlanması ile kaldırılıyor.


Tüketici Kanunu gereğince, konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorunda oluyor. Peki, konut kredisi kimlere verilmez?


Kimler konut kredisi alamaz?

Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Her bankanın almak istediği risk profili birbirinden farklılık gösteriyor


Bankalar, mevcut kredibilitenizi araştıyor. Burada hem geçmiş kredi performansınıza, hem de kredi geçmişinizi inceleniyor. Geçmişte ödenmemiş kredi borcu nedeniyle hakkında takip kararı çıkan veya kredi geri ödeme performans kriteri olumsuz olan  kişiler ve özellikle bankalar tarafından kredi takip skorlaması başarısız olan kişilere konut kredisi verilmiyor. 


Bununla birlikte, her bankanın kredi değerlemesi farklı olduğundan, sadece 1 bankaya bağlı kalmaksızın, birkaç bankadan kredi talebinde bulunulaniliyor.


Konut kredisi nasıl kapatılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön