Konut krizi Hazine arazilerinin satışıyla çözülür mü? Belçika yüzölçümünden büyük bir alan satılacak!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, hükümet tarafından barınma sorununun çözülmesi için Hazine arazilerinin satışa sunulmasının planlandığını anımsattı ve konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, barınma sorunu ile kamu arazilerinin özelleştirilmesi konularını TBMM gündemine getirdi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Gökan Zeybek, Zeybek, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının her geçen gün arttığının altını çizerek önergesine başladı.
Gazete Duvar'dan Anıl Mert Özsoy'un haberine göre; Gökan Zeybek, konuya ilişkin açıklamasında "Bugün toplumun alt ve orta gelir gruplarının çalışarak elde ettiği kazançlarıyla yaşanabilir bir konuta erişim imkanları kalmamış durumda. Başta büyük şehirler olacak şekilde tüm şehirlerde hızla derinleşen bir barınma krizi yaşanıyor" ifadelerine yer verdi.
Konut krizine çözüm olarak şehir çeperlerindeki Hazine arazilerinin uygun ödeme şartları ile satışa sunulacağının 2022 Haziran'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından ifade edildiğini anımsatan Gökan Zeybek, bu proje her ne kadar düşük gelir gruplarına yönelik arsa satışı biçiminde sunulsa da kamuya yansıyan söylemler içinde ‘kent çeperinde hafta sonu kullanımına uygun ikincil konut talebine’ yönelik olduğunun yer aldığına vurgu yaptı.
Zeybek, bu tedbirin üst gelir grubuna ve müteahhitlere yönelik bir uygulama olduğunu dile getirdi.
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, şehir çeperlerindeki Hazine arazilerinin satışa sunulmasının arsa maliyetlerini düşürme odaklı bir politikanın sonucu olduğuna dikkat çekti ve kamuya ait tüm hazine arazilerinin hızlı ve kontrolsüz bir biçimde özelleşerek el değiştireceğini ileri sürdü.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2022 Faaliyet Raporu’ndaki bilgileri de anımsatan Zeybek, "Rapora göre Toplam Hazine Arazisi 358 bin 815 km² ve Türkiye yüzölçümü 783 bin 562 km²’dir. Yani ülkemizin yüzde 45.79’u Hazine’ye ait arazilerden oluşuyor. Hazine taşınmazları içindeki orman yüzölçümü ise 227 bin 068 km²’dir. Bu kapsamda Hazine’nin sahip olduğu yerlerin (277.068 km² /358.815 km²) yüzde 63’ü ormanlardan oluşuyor. Dolayısıyla, Türkiye yüzölçümünün 227.068 km² / 783.562 km² = yüzde 28.9’u orman arazisi şeklinde tescilli durumda. Kalan yüzde 17’si de Hazineye tapuludur. Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacak toplam 33.053 kilometrekarelik satış; Hazine’nin elinde yer alan orman hariç varlığın (358.815 km² -227.068 km²) =131.747 km² yüzde 25’ine denk geliyor. Satışa çıkarılan alan Trakya’nın yüzölçümünden daha büyük bir alan" bilgilerini verdi.
Zeybek, bu rakamın Belçika, Slovenya ve Arnavutluk’un yüzölçümünden de fazla bir alan olduğunun da altını çizdi ve soru önergesinde Özhaseki’nin şu sorulara yanıt vermesini istedi:
1. Satışa sunulan ve sunulacak olan gayrimenkullerin ülke genelindeki şehir, ilçe listesi nedir?
2. Ülke genelindeki kamu arazilerinin şehir, ilçe listesi nedir?
3. Kent çeperinde başlayacak bir yapılaşmanın, söz konusu şehirlerin mekânsal gelişmelerine etkilerini göz önüne aldığımızda bu yapılaşma plan kararları açısından ne kadar uygundur?
4. Kent çeperlerinde kalan doğal alanlar ve tarım arazilerinin yok olması gıda krizine nasıl etki eder? Gıda ürünlerine uygun fiyatla ulaşma ihtimali yakın gelecekte ne durumda olacaktır?
Milli Emlak'tan iki ilde 20 bin liradan başlayan fiyatlarla arsa satışı!
Arsa ve tarla sahiplerine flaş uyarı: Artık tapuda bu belge isteniyor!
Binalar belirli aralıklarla kontrol edilmeli mi? Edilirse usulsüzlükler engellenir mi?