28 / 04 / 2024

Konut piyasasında seçimden sonra bunlar olacak! Kulis bilgileri sızdı: Kira takibi, 3'ten fazla evi olana vergi...

Konut piyasasında seçimden sonra bunlar olacak! Kulis bilgileri sızdı: Kira takibi, 3'ten fazla evi olana vergi...

Yerel seçimlere 1 hafta kala konut piyasasında yapılacak düzenlemeler merak ediliyor. Maliye Bakanlığı’ndan sızan kulis bilgilerine konutlar ile ilgili birçok düzenleme kapıda. Peki neler olacak? 



Seçimden sonra konut piyasasını nelerin beklediği sık sık merak konusu oluyor. Yeni ev alacaklar, ev sahipleri, evini satacaklar ve konuta yatırım yapacaklar piyasada neler olacağı ile ilgili sektör temsilcilerinden gelen açıklamaları yakından takip ediyor. 

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Remzi Özdemir, bugünkü köşesinde seçim sonrasında konut piyasasında olacakları kaleme aldı. 

"Seçimler için yalnızca 1 hafta kaldı. Bu seçim aslında normal koşullarda önemsiz bir yerel seçim. Fakat Türkiye’nin içinde olduğu tarihinin en büyük kriz, bu seçimi önemli kılıyor" ifadelerini kullanan Remzi Özdemir, gelecek 4 sene içinde seçim olmaması sebebiyle, ekonomide acı reçete uygulanabileceğine dikkat çekti. 

Konut piyasasında seçimden sonra bunlar olacak! Kulis bilgileri sızdı: Kira takibi, 3 ten fazla evi olana vergi...

Remzi Özdemir, Maliye Bakanlığı’ndan sızan kulis bilgilerini aktardı ve seçimden hemen sonraki gün yani 1 Nisan itibarıyla sunulması muhtemel durumları tek tek anlattı. 

Pandemi ile KDV uygulamasında farklı oranlara gidildiğinin altını çizen Özdemir, "Maliye bu farklı oranları önümüzdeki dönem tamamen kaldırarak tek KDV uygulamaya başlayacak. ani gıdadan tutun da yüzlerce ürünün KDV oranı yüzde 20  yükselecek. Bu da satın aldığımız özellikle temel gıda ürünlerinin fiyatının yükselmesine neden olacak" açıklamasında bulundu. 

Remzi Özdemir, konut piyasası ile ilgili sızan bilgileri de açıkladı. Peki konut piyasasında seçimden sonra neler olacak? İşte detaylar...

Konut piyasasında seçimden sonra bunlar olacak! Kulis bilgileri sızdı: Kira takibi, 3 ten fazla evi olana vergi...

1. Kira takibi yapılacak 

Maliye’nin yine kira konusundaki çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Özdemir, "Konut sahibi ve kiracılar zorunlu olarak kontratı e-devlet üzerinden gerçekleştirecek ve ev sahibi ile kiracının banka bilgilerindeki 1 TL'lik yükseliş, azalış yapay zekâ ile incelemeye girecek" bilgilerini verdi. 

2. Konut değerlemesinde bölgesel uygulama başlayacak

Özdemir, konut satışlarında bölgesel değerleme uygulamasının hayata geçirileceğini belirtti. Mahallelerde yapılacak değerlemede 100 metrekare evin fiyatı 5 milyon TL ise tapuda bu rakam 2 milyon TL olarak gösterilemeyecek. Tavan ve taban uygulaması yapılacak.  

3. 3'ten fazla evi olana vergi, emlak vergisinde kademeli artış gelecek 

Konut ağalığı şeklinde nitelendirilen 3’ten fazla evi bulunanlara tıpkı memur ve işçilerdeki gibi kademeli vergi gelmesi planlanıyor. 

20'yi aşkın fazla gayrimenkulü olan ya gayrimenkul yatırım ortaklığı kuracak veya yüzde 40’a yakın kira gelir vergisi ödemesi yapacak. 

Ayrıca emlak vergisinde de kademeli artışın olması planlanıyor. 

Kentsel dönüşümde şaşırtan açıklama: Ataşehir'de kentsel dönüşüme karşıyız!

Kira bedelini dövizle belirleyenler dikkat! Tam 5 sene boyunca...

Geçen yıl evini satanlar dikkat! 1 Nisan'a kadar bunu yapmayana ceza var!


Geri Dön