17 / 05 / 2024

Konut piyasasındaki ''hayalet ev'' sorunu kiracıları çileden çıkarttı!

Konut piyasasındaki ''hayalet ev'' sorunu kiracıları çileden çıkarttı!

Kira artışlarını dizginlemek için getirilen yüzde 25 artış sınırı uygulaması 1 yıl daha uzatılırken, konut piyasasında son zamanlarda sıkça görülen ''Hayalet ev'' sorunu kiracıları çileden çıkarttı. 



''HAYALET EV SORUNU''

İstanbul'da 350 bin adet ''hayalet evin'' boş olduğu belirlendi. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı bu durumun kira fiyatları üzerindeki etkisini açıkladı.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu evlerin boş olmasının nedenlerinden ilkinği kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltılan evler olarak açıkladı. 

Kentsel dönüşüm süreçler hızlı gerçekleşmediğine değinen Özelmacıklı '' Bazı binalarda riskli yapı tespiti sonrası itirazlar nedeniyle bazı malikler boş kalmış evlerini binanın yıkılması nedeniyle boş tutmaya devam ediyorlar.''dedi.

Diğer sebebinin ise pandemi dönemi ile başlayan yazlıkların tam zamanlı olarak kullanılmaya başlanması olarak açıkladı. İnsanlar özellikle İstanbul gibi bazı şehirlerdeki evlerini boş bırakarak uzun vaktini yazlıklarında değerlendiriyor.

Üçüncü neden ise deprem sonrasında öğrenciler için uzaktan eğitim imkanının getirilmesi olduğunu söylyen Özelmacıklı '' Bugün İstanbul’da 3 milyonu aşkın üniversite öğrencisi var. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı evlerde kalıyor. Memleketlerine döndüler ama kira kontratları nedeniyle sözleşmeleri devam ediyor.'' dedi.

Diğer bir sebep de gurbetçilerin büyükşehirlerde evlerinin olması ve evlerini kiraya vermemeleri boş evlerin sayısını arttırıyor.

SATIŞLAR OLAN EVLER BOŞ!

Mustafa Hakan Özelmacıklı, Mal sahipleri yüzde 25 sınırının uzatılmasının değerlendirilmesi nedeniyle de taşınmazları boş durumda ise bu taşınmazı boş hali ile satmak istediklerini vurguladı.

Özelmacıklı: ''Kiracılı taşınmaz satışı çok zor. Müşteriler de almak istemiyorlar. O dairede oturacaklarsa taşınmazın boş olmasını istiyorlar. O nedenle şu anda satışta olan evlerin de bir kısmının bu sayıya dahil edileceğini değerlendirebiliriz.'' ifadelerine yer verdi.

Kiralık ev fiyatları Mayıs'ta yüzde 101 yükseldi: Ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 113,2 TL oldu!

Rakamlar açıklandı: Konut fiyatları tavan yaptı, yıllık yüzde 121 arttı
Otomobil ve ev krizi nasıl çözülür?

Geri Dön