30 / 04 / 2024

'Konut politikaları, toplumsal ihtiyaca göre oluşturulmalı'!

'Konut politikaları, toplumsal ihtiyaca göre oluşturulmalı'!

Konut ve kira fiyatlarının artması barınma krizini tetikledi. Bu kapsamda uzman isimler kira ve konut edinme alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri peşe peşe sıralandı. İşte o çözüm önerileri...



Tüketici Örgütleri Konfederasyonu, Arel Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 7 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen gerçekleştirilen 1. Oturumunda Tüketicinin barınma hakkı, Kira ve konut edinme alanında meydana gelen sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Düzenlenen sempozyumun sonuç bildirgesinde; son senelerde konut edinme ve kiralama alanında yaşanan sorunların giderek arttığını belirterek, bu sorunların çözümü için toplumsal ihtiyaca göre konut politikalarının oluşturulması gerektiği belirtildi.

ALINAN ÖNEMLEMLER YETERSİZ

Evrensel tüketici haklarından olan barınma hakkı, son senelerde gerek konut edinmede, gerekse kiralarda gerçekleşen fahiş fiyat artışlarından kaynaklı olarak giderek daha fazla tehdit altındadır. Yetkililerce alınan önlemlerin bu sorunların çözümüne yetmediğini görüldü.

Marmaris Manşet'te yer alan habere göre, 7 Kasım 2023 tarihinde TBMM'de kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un, mülkiyet hakkını sınırladığı ve sosyal konut üretilmesinin önünü kesebileceğine karar verildi.

 Konut politikaları, toplumsal ihtiyaca göre oluşturulmalı !

KONUT VE KİRA EDİNMEDE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1) Konut politikaları, toplumsal ihtiyaca göre oluşturulmalı ve hayata geçirilmelidir.

2) Konut sitelerinde yaşanan arsa paylarının paylaşımından kaynaklı sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır.

3) Kooperatiflerde ortaklara tapu verilmesi sonrasında yönetimin önceki kooperatif yönetimleri tarafından devam ettirilmesinin hukuki sakıncaları giderilmelidir.

4) Kentsel dönüşümler sırasında ortaya çıkan maliyetler azaltılmalıdır.

5) İmar planlarından kaynaklı sorunlar çözülmelidir.

6) Ortak sosyal alan ve tesislerde yaşanan mülkiyet sorunları ve maliyetleri azaltılmalıdır.

7) Konut, devre mülk gibi karmaşık yapıların ortak yer ve tesislerinden kaynaklı mülkiyet ve yönetme sorunları çözülmelidir.

8) Bina, site, ve devre mülklerde yönetim planlarının yapıya özgü yapılması sağlanmalıdır.

YATIRIMCI GAYRİMENKULE YÖNELECEK

Öte yandan son zamanlarda düşüşe geçen konut satışları için Gayrimenkul yatırım uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarih vererek, yatırımcıların gözde yatırım aracının yine konut olacağını açıkladı.

Konut satışlarında gerileme tam gaz devam ediyor. Bu düşüşte yükselen küresel enflasyon ve artan faizler sebep olarak gösterilirken Gayrimenkul yatırım uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konut satışlarının tekrar yükselişe geçeceğini açıkladı. 

Zorunlu trafik sigortası aylık artış oranları açıklandı...

Parası olan oradan ev almaya başladı! Değeri her geçen gün artan o ile talep artıyor!

Konut yatırımcısının yeni limanı KKTC!


Geri Dön