01 / 05 / 2024

Konut projelerinin fiyatını neler arttırır?

 Konut projelerinin fiyatını neler arttırır?

Gayrimenkul sektöründe yaşanan proje yarışı rekabeti artırırken risk almak istemeyen şirketleri de fizibilite araştırmalarına yönlendiriyor. Yapılan araştırmalara göre, konut projelerinin fiyatını neler arttırır?



Gayrimenkul sektöründe yaşanan proje yarışı rekabeti artırırken risk almak istemeyen şirketleri de fizibilite araştırmalarına yönlendiriyor. Artan rekabete karşın inşaat firmaları da yatırım konusunda daha bilinçli, doğru yerde, doğru projeyle olmak istiyor. Bu bağlamda projeler için yapılacak araştırmalar yatırımların geleceği bakımından büyük öneme sahip.  Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, yaptıkları araştırmalarla konut projelerinin fiyatlarını etkileyen unsurları ortaya koyduklarını belirtiyor. Zeytin, bir konut projesinde yüzde 84.7 oranıyla fiyatları en çok etkileyen faktörün sosyal alanlar olduğunu söylüyor. 


Bir konut projesinde fiyata etki eden birçok faktör bulunuyor. Baz fiyatı 100 olan bir konutu düşünürsek, projedeki sosyal alanlar hedef kitlenin ödeyebileceği fiyatı 184 TL'ye çıkarabiliyor. Projelerde AVM'lerin fiyata etkisi yüzde 38.4 olurken, sağlık hizmetleri de AVM kadar katma değer sağlıyor. Anadolu'da sağlık hizmetlerinin etkisi daha da yüksek. Toplu taşımaya yakınlık ise konut fiyatlarını yüzde 14.1 artırıyor. Halil İbrahim Zeytin, "Markalı konut projelerinin değer ortalaması genel konut projelerine göre daha yüksek. Konut markasının fiyatları etkileme oranı yüzde 15 civarında" diye konuşuyor.  Gayrimenkul projelerinin yüksek maliyetli olmaları ve pazardaki yoğun rekabet nedeniyle iyi planlanması gereken çok ciddi yatırımlar olduğuna dikkat çeken Zeytin, "Son yıllarda şirketler fizibilite çalışmasının önemini fark ettiler.  Araştırma hassasiyetinin özellikle markalı konut projelerinde daha da artacağını ve yaygınlaşacağını düşünüyorum" diyor.  


Ekonomist


Geri Dön