27 / 04 / 2024

Konut sahipleri dikkat! Tek ev tapusu olanlara 1.536 TL iade edilecek! Emsal karar yürürlükte 

Konut sahipleri dikkat! Tek ev tapusu olanlara 1.536 TL iade edilecek! Emsal karar yürürlükte 

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren, emsal karar sonunda açıklandı. KDK tarafından açıklanan karara göre; 5 senelik emlak vergisi para iadesi yapılmasına hükmedildi. İşte detaylar... 



Ülke genelinde milyonlarca tapu sahibi yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri başlarken, mlak vergisi muafiyeti hakkı olmayan kişiler için ödeme dönemi Mayıs ayına kadar devam edecek. Tek tapu sahipleri için emlak vergisi muafiyeti şartları  belli olurken, bu şartı taşımasına rağmen ödeme yapanlara kişilere KDK tarafından para iadesi için emsal karar geldi.

Konut sahipleri dikkat! Tek ev tapusu olanlara 1.536 TL iade edilecek! Emsal karar yürürlükte 

KİMLER 5 YILLIK EMLAK VERGİSİ İADESİ ALABİLİR?

Emlak vergisinde de diğer tüm vergilerde olduğu gibi muafiyet hakkı bulunmakta.  Bu kişiler için sıfır oranlı emlak vergisi tahakkuk edilmekte. Sahip olduğu evin tek evi olması ve bu evin 200 Metrekare büyüklük sınırını aşmaması şartı ile devletten aldığı aylık dışında hiçbir geliri olmayan emekliler, şehidin dul eşi ve yetimleri, gaziler, hiç bir geliri olması şartı ile ev hanımları, işsiz kişiler emlak vergisi ödemesi yapmamakta.

BU KİŞİLERE PARA İADESİ YAPILIYOR

Emlak vergisi muafiyeti olduğu halde, bu hakkı olduğundan haberdar olmayanlar her sene düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. Bu kişiler için Kamu Denetçiliği Kurumu Ombudsmanlık KDK tarafından emsal karar açıklandı. KDK tarafından açıklanan kararda bu kişilere para iadesi yapılmasına hükmedildi.

KDK tarafından açıklanan emsal kararda para iadesi için izlenmesi gereken yol açıklanırken tek evi olmasına rağmen emlak vergisi ödeyen emekliler, ev hanımları, işsiz kişiler, gaziler ve şehidin dul eşi ile yetimlerine başvuru yapmaları durumunda para iadesi yapılacağına hükmedildi.

Konut sahipleri dikkat! Tek ev tapusu olanlara 1.536 TL iade edilecek! Emsal karar yürürlükte 

EMLAK VERGİSİ İADESİNDE EMSAL KARAR: 1,536 TL İADE...

Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına karşın ödeme yapan kişiler için para iadesi belediyelerden alınabiliyor.  Emlak vergisi ödemesi yapılan belediyeye başvuru yapan kişiler emlak vergisi muafiyeti dilekçesi doldurarak hem para iadesi talep edecekler hem de bundan sonraki vergilerini ödemeyecekler. 

Söz konusu emsal kararda tutar 1.536 TL olarak hesaplanırken diğer tapu sahipleri için emlak vergisi para iadesi zamanaşımı sınırı olan geriye dönük 5 senelik ödenen toplam para tutarı üzerinden hesaplanacak.

Tapu sahipleri aman dikkat! İşte GİB Emlak vergisi 1. ve 2. taksit ödeme tarihleri 2024! 

Emlak vergisi ödemesinde son durum nedir?

Evi, iş yeri ve arsası olanlar şimdi bakın: Emlak vergisi nasıl, nereye ödenir?

Geri Dön