Konut satışları artacak mı? Sektör temsilcileri tek tek açıkladı: Seçimden sonra yüzde 40 artış bekleniyor!
Gayrimenkul sektöründe 3 senedir yaşanan hareketlilik, ilk dört ayda yerini gerilemeye bıraktı. Peki konut fiyatları artacak mı? Uzman isimler tek tek açıkladı.
Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; konut ihtiyacının sürmesi sebebiyle seçimin ardından bir ivmelenme yaşanacağı öngörülse de bu yükselişin çok yüksek seviyelerde olmayacağının altını çizen uzmanlara göre, fiyatlarda da en çok yüzde 40’a kadar bir artış gündeme gelebilecek.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, seçim sebebiyle Mayıs ayında da Nisan'a benzer bir tablo beklediklerinin altını çizerek, senenin devamında ise seçilecek hükümetin politikalarının belirleyici olacağına vurgu yaptı.
"Şu anda geliştiricilerde yeni projeye başlıma motivasyonu çok yok. Ayrıca birçok inşaatçı deprem bölgesinde. Dolayısıyla yakın konjonktürde çok fazla alım-satım piyasası görmüyorum" açıklamasında bulunan Makbule Yönel Maya, ik dört aya bakıldığında senenin genelinde yüzde 25 ila 30 arasında bir düşüş olabileceğini aktardı.
Şu anda gün başına satışların 4 bin 400 adetlere gelmiş durumda olduğunu aktaran Maya, söz konusu açıklamasında "2020’den 2022’lere kadar olan süreçlerde bu oran 5 bin 800’lerdeydi. Daha önceki yıllarda ise 5 bin 300’lerdeydi" ifadelerine yer verdi ve gün bazında da satış adetlerinde gerileme olduğunu vurguladı.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, konut satışlarının gelecek süreçteki seyrini seçimlerin belirleyeceğine dikkat çekti ve "Mevcut hükümet yol haritasını açıkladığında süreci daha net görebiliriz. Yeni bir cumhurbaşkanı gelirse de onların söylemleri üzerinden değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.
Türkiye gayrimenkul sektörünün çok hareketli olduğunun altını çizen Hakan Akdoğan, "Depremin etkisi, Ramazan, bayram, kredi faizlerinin yüksekliği derken piyasa ciddi şekilde yavaşladı. Seçim süreci biter bitmez satışların artacağını düşünüyorum ancak ciddi bir ivmelenme beklemiyorum" dedi ve son senelerde satışların ortalama 100 bin seviyesinde olduğunu anımsattı.
Yine bu rakamların yakalanacağına vurgu yapan Akdoğan, fyatların ise maliyet artışları sebebiyle gerilemeyeceğinin altını çizdi. Açıklamasında, "TL bazında gerileme beklemiyorum, arz ve talep dengesi daha kurulmadı. Enflasyon baz alındığında fiyatların geri geleceğini hiç düşünmüyorum. Ancak eskisi gibi hızlı gitmeyecek" ifadelerine yer veren Akdoğan, şu anki ortam devam ederse en fazla yüzde 30-40 oranında bir artış beklediğini dile getirdi.
İstanbul’daki deprem korkusunun yabancı alıcıyı ürküttüğüne vurgu yapan Hakan Akdoğan, ardından seçim sürecinde yabancıya gayrimenkul satışlarının durdurulacağı açıklamaların yabancıyı satışın yavaşlamasına neden olduğunu söyleyerek, seçim sonrası bir dönüş olacağının ancak bu dönüşlerin eskisi gibi yoğun olmayacağının altını çizdi.
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman da konut satışları ile ilgili konuştu ve geçtiğimiz sene çok kuvvetli satışlar yaşandığını, bu nedenle sarışların düşmesinin anormal olmadığını dile getirdi. "Bayramların yoğun olduğu bir dönemdi. O yüzden iş günü açısından satışlara bakıldığında önemli bir gerileme var. Geçen yıl günlük satış ortalaması 6 bin 336 iken bu yıl 4 bin 630’a gerilemiş. Yüzde 27’lik bir gerileme söz konusu" açıklamasını yapan Büyükduman, geçen senenin tüm yılların şampiyonu gibi olduğunu aktardı ve satışların gelecek dönemde biraz daha zayıflayacağını belirtti.
Fiyatlarda ise enflasyonun baz etkisinden dolay bir düşüş olacağına vurgu yapan Ahmet Büyükduman, ylık fiyat artışlarının ortalama yüzde 5 civarında seyredeceğini söyleyerek açıklamasını tamamladı.
Gayrimenkul sektörünün deprem, bayram ve seçim sebebiyle durağan bir süreç geçirdiğine dikkat çeken KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova da söz konusu açıklamasında "Yıllardır gözlemlediğimiz bir gerçek ki seçim atmosferinde gayrimenkul satışları yavaşlar. Diğer bir deyişle bu dönemde satış rakamlarında bir artış olsaydı, işte bu sürpriz olurdu" dedi ve 8 Mayıs sonrasında ertelenmiş satın almanın bir kısmının devreye girerek sektörü hareketlendirmesini beklediklerine vurgu yaptı.
"Ancak haziranda da bayram var. Arkasından da yaz tatili başladığı için ve yaz dönemleri daha durağan olduğu için satış rakamlarında bir sıçrama beklemiyoruz" diyen Kumova, satışların önünün açılmasının ise kredi ikliminin yumuşaması ile mümkün olacağına dikkat çekti ve yeni finansman entrümanlarına ihtiyaç olduğunu aktardı.
Kumova, konu ile ilgili açıklamasını "Yeni finansman enstrümanlarına da ihtiyaç var. Uygun koşullu krediye erişim artırıldığında satışlarda daha çok hareketlilik görebiliriz. Bununla birlikte, 2023 ikinci yarıyıl satış rakamlarının, 2022 ikinci yarıyılından daha yüksek olacağını öngörmekteyiz" ifadelerini kullanarak tamamladı.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satışlarının bundan sonraki seyrini seçimden sonra normale döneceğini söyledi. Ancak tam canlanmanın okulların açıldığı dönemde olacağını aktaran Durbakayım, “Geçici olarak altında, dövizde duran yatırımcı var. Onların da dövizini bozdurup gayrimenkule gelmesini sağlayacak imkanlar sunulacak” dedi.
Anadolu Yakası Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu ise, seçim, yüksek faizler nedeniyle bir durgunluk olsa da, artan kiralar ve düzenlenen kampanyalardan dolayı satışların artacağını aktardı. Tavukçuoğlu, artan malzeme ve işçilik maliyetlerden dolayı fiyatların da yükseleceğini söyledi.
65 yaş maaşı, engelli aylığı, evde bakım yardımına zam yapılacak mı? Kimin aylığı kaç lira olacak?
Memura müjdeler peş peşe geldi! 22 bin maaş ve kira desteği verilecek!