Konut satışları cari açığı nasıl kapatıyor?
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, inşaat sektörünün önemini anlattı. Karataş, ''Konut satışları cari açığı nasıl kapatıyor?'' sorusunu cevaplandırdı.
Ekonomistler, dövizi daha çok yabancıya sattığı mal ve hizmetlerden sağlayan ve sıcak paraya mahkum olmayan ekonomiyi güçlü ekonomi olarak kabul ediyorlar.
İnşaat ve yeni konutlar da nüfusu artan her ülkenin ihtiyacıdır. Bu sebeple inşaat sektörü varlığını sürdürmek zorunda. Hele bizim gibi gelişimini tam olarak tamamlamamış, hala büyük alt ve üst yapı yatırımlarına ihtiyaç duyulan bir ülkede inşaat sektörü olmazsa olmaz.
Konut sektöründe kullanılan malzemelerin bir kısmı, markalı konut projelerindeyse önemli bir kısmı yurt dışından geliyor. Yani biz ithal ettiğimiz bir ürünü Türkiye iç piyasasında satıyoruz. Bu cari açığı büyütmek anlamına geliyor.
Kredili satışlarda bankalardan çekilen kredi, genelde yurt dışından bankaların aldığı borç para yani kredili satılan her konut bizim yurt dışı borç yükümüzü de artırıyor. Büyük inşaat şirketlerinin yatırım amacıyla kredi borcuna girmesi de bunun cabası.
Oysa ki; asansör, yürüyen merpen, mermer, doğal taş, plastik doğrama, seramik, laminanttan; perdeye, koltuğa, beyaz eşyaya ve su içtiğimiz bardağa kadar kısacası bir evin ev olabilmesi için gereken her türlü sanayinin en kalitelileri ülkemizde üretilmektedir ve tüketilmelidir. Bu sayede paramız yurt içinde kalacak, döviz olup yurtdışına çıkmayacaktır. İthalat ve ihracat arasındaki fark da kapanacak ve TL' miz değerlenecek, işsizliğimiz azalacaktır...
Gelelim başlık sorumuzun cevabına:
Yabancılara konut satışıyla. Yabancılara satılan her konut, Türkiye'nin inşaat sektörü kaynaklı cari açığının küçülmesini sağlıyor. Ama görünen o ki; hükümetimizin gayrimenkul sektörünü canlandırmak ve yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek için uygulamaya soktuğu KDV istisnası, 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık verilmesi teşvikiyle de yabancılara satışlarda ciddi bir artış söz konusu değil.
Yabancılara yapılan konut satışları 2017 Mart ayında 2016 Mart ayına göre yüzde 1,1 azaldı. Bir ayda yabancılara yalnızca 1578 konut sattık. Türkiye'den konut alan yabancılar hangi ülkeden derseniz ilk 5'te Araplar, Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ve Körfez ülkeleri var. Bu ülkeler Türkiye'den konut alımında başı çekerken, referandum öncesinde yaşanan Avrupa krizleri ile zaten düşük olan batı taleplerinin daha da düşeceği öngörülebilir. Oysaki geçtiğimiz yıl onca siyasi gerilime, darbe girişimine rağmen aldığı konutları satan yabancıların oranı yüzde 1 'di. Yani buradan konut alan yabancı burayı terk etmiyor. Üstelik sadece buradan konut almıyor, her yıl geliyor, burada yiyor, içiyor, geziyor kısacası döviz bırakıyor.
Yabancıdan gelecek sıcak para ve yatırıma dayalı ekonomimizin sağlam temellere oturduğunu söylemek kulağa hoş gelebilir ve halka moral de verebilir. Ama üretime ve katma değere dayanan bir ekonominin sağlam temelli ekonomi olduğunu biliyoruz. Öte yandan Tapu Kanunu'na göre yurt dışında yerleşik şirketlerin Türkiye'de tapu alması çok özel kurallara bağlı. Tapu verilmesi ancak petrol arama izni olması gibi koşullarda gerçekleşiyor. Yabancı şirketler mevcut sistemde Türkiye'den ofis veya gayrimenkul alabilmek için Türkiye'de şirket kuruyor. Ancak yüzde 18'lik KDV indiriminden Türkiye'de Ofisi olan yabancı şirketler yararlanamıyor. Bu da ofis satıcısının KDV indirimi yoluyla satışlarını artırmasını engelliyor.
Bir ülke ekonomisinde ve lokomotif olarak görülen gayrimenkul piyasasında, yatırımların devam edebilmesi için adalet ve demokrasinin güçlendirilmesi gerekli. Ekonominin yanı sıra; ulusal ve uluslararası yatırımcının, yatırım kararı alması veya yatırımlarını artırması için öncelikle ülkenin adalet ve demokrasisine de güven duyması gerekiyor.
Sözün özü, üreticinin de Türkiye'nin de kazanması için; yabancıya konut satış sektörün de hükümetin de önemli gündemlerinden olmalıdır. Teşvik ve tedbir yasaları yönüyle de hükümetimiz tarafından yabancıya konut satışı ihracat sayılmalıdır. Saygılarımla,
Deniz KARATAŞ /Akdeniz'de Yeni Yüzyıl