09 / 05 / 2024

Konut satışları en çok Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih'te azaldı! Beklenen deprem İstanbul'da satışları etkiledi

Konut satışları en çok Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih'te azaldı! Beklenen deprem İstanbul'da satışları etkiledi

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, İstanbul'daki konut satışlarını mercek altına aldı ve satışların en çok azaldığı ilçelerin Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih olduğunu belirtti. İşte ayrıntılar...



EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Eylül Helin Gül, bu rakamlara göre 2022/2023 yılı Mart ayları itibari ile konut satış adetlerindeki en çok düşüş yaşanan ilçelerin sırasıyla Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih olduğuna vurgu yaptı ve "Bu ilçelerin ortak özelliklerine bakıldığında, fay hattına yakın olan ilçelerden oldukları ya da 1999 depremi öncesi inşa edilmiş yapı stoku açısından yoğun ilçeler arasında oldukları görülmekte" şeklinde konuştu. 

Eylül Helin Gül, İPA’nın çalışmalarına göre İstanbul’daki deprem riskinin  Avrupa Yakası’nda Haliç ile Küçükçekmece Gölü arasındaki geniş bölgeye, sahil hattında Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih ilçeleriyle meskûn nüfus yoğunluğu yüksek olan Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa ve Küçükçekmece ilçelerini kapsayan bir alanı tehdit ettiğine dikkat çekti. 

Gül, Anadolu Yakası’nda ise sahil şeridi boyunca, özellikle eski yapı stokunun yoğun olduğu alanlarda öne çıktığının altını çizdi. 

Konut satışları en çok Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih te azaldı! Beklenen deprem İstanbul da satışları etkiledi

Konut satış sayılarındaki 2022/2023 Mart ayları rakamları ve yukarıda açıklanan deprem bakış açısı tarafından değerlendirildiğinde, yüzde 40'tan çok gerileme kaydedilen ilçelerden Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih’in İPA tarafından belirlenen risk haritası üzerinde olduğu, Beyoğlu’nda ise 1999 öncesi yapılaşmanın çok olduğu ve İstanbul’un meskun yerleşiminin yoğun yer aldığı bölgelerden olması sebep olarak işaret edilebilir. 

Oransal olarak yüzde 24’ü aşan gerileme yaşanan ilçeler ise Ataşehir, Avcılar, Bahçelievler, Bağcılar, Beşiktaş, Esenler, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Zeytinburnu, Ümraniye, Üsküdar ve Şişli şeklinde belirlendi. 

Bu ilçelerin de sahile yakınlığı, zemin özelliklerinin yerleşime uygun olmaması ve fay hattına olan yakınlığı deprem riskini yükseltiyor. Aynı zamanda Bağcılar, Beşiktaş, Esenler, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Ümraniye ve Şişli ilçelerindeki gibi meskun nüfusun yoğun olması da deprem riskini yükseltiyor. 

Konut satışları en çok Beyoğlu, Beylikdüzü, Bakırköy ve Fatih te azaldı! Beklenen deprem İstanbul da satışları etkiledi

Sarıyer, Başakşehir, Şile ve Çekmeköy depreme en dayanıklı ilçeler 

Konut satış sayılarındaki 2022/2023 Mart ayları verilerindeki değişime bakıldığında "Beykoz, Çatalca, Şile gibi açık alan bakımından yoğun bölgelere sahip olan ilçelere yönelim olduğu ve bu ilçelerin normal dışı arttığı görülebilmektedir" diyen Eylül Helin Gül, uzmanların İstanbul’un depreme en dayanıklı ilçeleri olarak Sarıyer, Başakşehir, Şile, Çekmeköy ve Beykoz‘u açıkladıklarının altını çizdi. 

Satış rakamlarında da bu açıklamaların etkilerinin görüldüğünü dile getiren Gül, "İstanbul’un kuzey ilçeleri içerisindeki konut projelerini incelediğimizde deprem sonrası artan talebin daha çok az katlı müstakil evlerde ve depreme dayanıklı olarak pazarlanan konut projelerine yöneldiği ve bu projelerde fiyat artışları olduğu belirlenmiştir" diyerek açıklamasını tamamladı. 

İstanbul Havalimanı'nda açıldığından bu yana 205 milyondan fazla yolcu seyahat etti!

İŞKUR resmen açıkladı! En az 1.641 büro personeli alınacak! Başvuruları sakın kaçırmayın!

Kurban fiyatlarını gören şoke oluyor! İşte 2023 kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları!

 


Geri Dön