29 / 04 / 2024

Konut satışları rekora koşuyor!

Konut satışları rekora koşuyor!

Geçtiğimiz sene hain darbe girişiminin ekonomide yarattığı hasara rağmen 1 milyon 341 bin 453 adet ile rekor kıran konut satışları, bu yıl da aynı artışı gösterdi.



Vatan Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre; gayrimenkul, son yıllarda Türk halkının önde gelen yatırım araçlarından biri. Yabancı yatırımcıların da Türkiye’de mülk alımını hızlandırmasıyla konut satış istatistikleri rekor seviyeleri gördü. Geçtiğimiz yıl darbe girişiminin ekonomide yarattığı hasara rağmen 1 milyon 341 bin 453 adet ile rekor kıran konut satışları, bu yıl da aynı ivmeyi gösterdi. Son olarak Ekim ayı konut satış istatistiklerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, 1 milyon 153 bin 6Î0 adetlik konut satışı gerçekleşti. 10 aylık verilere göre, bir önceki yıla 87 bin 525 adetlik fark atıldı. Son 2 ay rakamları da açıklandığında, konut satışlarında 1.3 milyonu aşan yeni bir rekor beklentisi yükseldi.

 

Sektör bir yandan rekora koşarken, konut üreticileri de sıfır peşinattan sıfır faize, peşinat ve taksit ertelemeden kişiye özel ödeme planlarına kadar çok farklı kampanyalar sunuyor. Bu ortam, tüketiciye ‘konut almanın tam zamanı’ dedirtiyor. Konut üreticileri, bu yıl maliyetleri fiyatlara yansıtmadıklarına dikkat çekerek yeni yılda bir zam olacağının da sinyallerini veriyor.

 

Artan maliyet ve döviz kurundaki dalgalanmaları işaret eden sektör temsilcileri, uzun zamandır en az yüzde 20 oranında bir maliyet artışıyla karşı karşıya oldukları bilgisini vermişti.

 

Konut sektöründe yerli tüketici alımlarını orta segmentteki konutlara yönlendirirken, yabancıların da payındaki artış dikkat çekiyor. Örneğin Ekim ayında yüzde 70 gibi rekor bir artışla yabancıya 2 bin 677 konut satıldı. Yabancıya yapılan toplam satış da 10 ayda 17 bin 918’i yakaladı. Bu rakamlar, yabancıya satışta da tarihi rekorların kırılacağını gözler önüne seriyor. 


Geri Dön