Konut satışları tarihi zirvesinde!
Konut satışları eylül ayında 115 bin 786 adet ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yabancılara konut satışları dokuz aylık dönemde 2013 yılı satışlarını geçti.
Konut satışları eylül ayında 115 bin 786 adet ile aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satış istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, eylül ayında 115 bin 786 adet konut satışı gerçekleştirildi. Konut satışları eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttı. Böylelikle eylül ayında bugüne kadar aylık bazda en yüksek satış gerçekleştirildi.
Bu yılın dokuz aylık döneminde ise 831 bin 287 konut satıldı. Geçen yılın tamamında 1 milyon 157 bin 190 adet konut satışı gerçekleştirilmişti.
- Yabancılara konut satışları dokuz aylık dönemde 2013 yılı satışlarını geçti
Eylül ayında yabancılara gerçekleştirilen konut satışları da bin 857 adet ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Yabancılara gerçekleştirilen konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 arttı. Geçen yıl eylül ayında bin 25 konut satışı gerçekleşmişti. Bu yılın dokuz aylık döneminde yabancılara 13 bin 611 konut satışı yapıldı.
Böylelikle yabancılara dokuz aylık döneminde gerçekleştirilen konut satışı 2013 yılında gerçekleştirilen toplam satışları geçmiş oldu. 2013 yılında yabancılara 12 bin 181 konut satılmıştı.
Sektör temsilcileri, konut fiyatlarının makul düzeyde seyrettiği ve konut kredisi faiz oranlarında görülen düşüş sonucu ağustos ayından itibaren konut satışlarında iyi verilerin görüldüğünü söylüyor.
- "Faiz indirimleri inşaata yaradı"
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ocak ayında TL'nin aşırı değer kaybetmesinin önüne geçmek adına faiz artırımları yaptığını anımsatarak, bu faiz artırımının özellikle konut sektöründe kredi faizlerindeki artışa bağlı olarak satışların düşmesine neden olduğunu söyledi.
Toplam konut satışlarının faiz artırımı sonrasında geçen yılın aynı ayına göre şubat ayında yüzde 7, mart ayında 11, nisan ve mayıs ayında ortalama yüzde 12 gerileme gösterdiğini belirten Karabulut, TCMB'nin mayıs ayından başlayarak faizlerde 175 baz puan indirim yapmasının konut talebinde ağustos ve eylül aylarında tekrardan güçlü bir talebe neden olduğunu kaydetti.
Toplam satışlarda geçen yılın aynı ayına göre ağustos ayında yüzde 25 ve eylül ayında ise 13 artış görüldüğü bilgisini veren Karabulut, böylelikle yıl genelinde konut satışlarındaki azalışın yüzde 3 ile sınırlanmasına neden olduğunu aktardı.
Karabulut, özellikle ipotekli satışlar incelendiğinde ise Şubat –Temmuz 2014 ayları arasında yüzde 30 civarında düşüş görüldüğünü söyledi. İpotekli satışlarda en yüksek düşüşün yüzde 40 ile mart ayında yaşandığı hatırlatan Karabulut, eylül ayında ipotekli konut satışların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 arttığını ve faiz indirimlerinin konut sektöründeki etkisinin net bir şekilde ağustos ve eylül aylarında görüldüğünü ifade etti.
- "Faiz indirimleri şu an sektörün stoklarını azaltması için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir"
İlk satışlar ve ikinci el satışlar incelendiğinde 2013 - 2014 dönemleri arasında şubat - temmuz periyodunda yıllık bazda sırasıyla yüzde 8 ve 14 gerilediğini, ağustos ayından itibaren ise yeniden artış eğilimine geçtiğini belirten Karabulut, şunları söyledi:
"Ağustos ayında ilk satışlar yıllık bazda yüzde 25,79, ikinci el satışlar ise yüzde 24,38 artarken, bu artış oranları eylül ayı için sırasıyla yüzde 13,38 ve yüzde 13,05 olarak gerçekleşmiştir. Yıllık bazda toplam satışlarda ise 9 aylık dönemler itibarıyla konut satışları yüzde 3,74 azalmıştır. İlk satışlar 9 aylık dönemler karşılaştırıldığında yüzde 1,07, ikinci el satışlar ise yüzde 6,02 artmıştır. Geçtiğimiz dönemde sürekli olarak konut sektöründe aşırı ısınmaya değinmiştik, şok faiz artırımları ise sektörde yaklaşık 1 milyona yakın stoğa neden olmuştu. Aslında bu faiz indirimleri şu an sektörün de stoklarını azaltması için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir."
AA