29 / 04 / 2024

Konut satışları uçtu! Son 10 yılın ikinci rekoru!

Konut satışları uçtu! Son 10 yılın ikinci rekoru!

Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarının küresel liderlerinden Cushman - Wakefield tarafından 'Türkiye Pazar Analizleri 2021 Yıl Sonu' raporunun sonuçları açıklandı. Peki ofis, perakende, sanayi, lojistik, konut, otel ve öğrenci yurtları sektörlerinde 2021'de neler yaşandı? İşte ayrıntılar...



Cushman - Wakefield tarafından hazırlanan ‘Türkiye Pazar Analizleri 2021 Yıl Sonu’ raporu şu şekilde:

Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekteki büyümenin ardından, üçüncü çeyrekte yüzde 21,7 oranında kayda değer büyüme gerçekleştirmiştir. Üçüncü çeyrekte ekonominin yukarı yönlü seyretmesi ile işsizlik oranı yılın ikinci yarısından itibaren ilk yarıya kıyasla düşüş göstermiş olmasına karşın yıl sonunda yükselmesi beklenmektedir. Öte yandan, Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 36,08 olarak kaydedilirken, beklentiler 2022 yılında zirveye ulaşması yönündedir. Yıl sonu büyüme oranlarının ise pozitif yönlü olacağı öngörülmektedir.

Konut satışları uçtu! Son 10 yılın ikinci rekoru!

Artan baskıya rağmen lojistik sektörü ivme kazanmaya devam ediyor

Depo alanı kiralama faaliyetleri yılın son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında artış kaydetmiş olup yaklaşık 54.156 metrekare olarak gerçekleşmiştir. Salgının etkisi ile beraber tedarik zincirinde oluşan baskı neticesinde nitelikli depolara artan taleple beraber arzın kısıtlı olması birincil kiralarda bir önceki yıla oranla yüzde 16’lık, bir önceki yarıya göre ise yüzde 10 oranında önemli bir artış kaydedilmiştir ve bu eğilimin artarak devam etmesi beklenmektedir.

Nitelikli hazır depolara olan talep artarken, şirketler gelecek planları dahilinde depolama alanlarını arttırma potansiyellerini düşünerek, kiralayacakları lojistik tesis içerisindeki potansiyel müsait alanları fazla olan depolara daha çok ilgi göstermektedir.

Lojistik maliyetlerinin artması ile çözüm arayışı içerisinde olan uluslararası yatırımcılar, Türkiye’nin coğrafi konumunu ve maliyet yapısını bir fırsat olarak değerlendirmektedir. 2021 yılının ilk çeyreğinde dünya devi otomotiv şirketi Ford ve Volkswagen, piyasaya çıkaracakları yeni ticari araçları için Kocaeli'de üretim yapacaklarını açıklamıştır.


Geri Dön