03 / 05 / 2024

Konut satışları yüzleri güldürdü!

Konut satışları yüzleri güldürdü!

Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 0.99'a kadar düşürülmesi konut satışlarını olumlu etkiledi. Türkiye genelinde birinci el konut satış rakamı 75 bin 480'e ulaştı...



Türkiye genelinde Aralık ayında 202 bin 74 adet konut satışı gerçekleşti. İnşaat sektörü, Aralık ayında gelen tüm zamanların aylık en yüksek satış rakamıyla birlikte 2019 senesini iyi bitirdi. Sektör temsilcilerinin 2020'den de beklentisi yüksek.

Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre, son altı ayda ortalama 140 bin aylık satış rakamı yakalanırken, sektör seneyi 1 milyon 348 bin 729 konut satışıyla tamamladı. 2018 yılıyla kıyaslanınca yüzde 1,94 civarındaki azalışa rağmen son 4 yıllık ortalamaya çok yakın bir sayıyla yıl kapatıldı. Konut satışlarını değerlendiren Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, hükümetin aldığı tedbirlerin meyvelerini verdiğini söyleyerek, 1 Ağustos itibarıyla kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99'a indirmesiyle başlayan süreçle ertelenen konut talebinin canlandığını ve vatandaşların yeniden konut alımına başladığını belirtti. Aralık ayındaki satışlarda yıl sonunda biten tapu harcı ve KDV oranındaki indirimin de önemli bir payı olduğunu belirten Elmas, "Böylece yılın ilk yarısında yaşanan düşüşü ikinci yarıda telafi ettik ve çalışmalarımızın karşılığını aldık. Sektörümüzün yeniden moral bulmasıyla birlikte 2020 yılının üretim ve istihdamın arttığı daha bereketli bir yıl olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Konut satışları yüzleri güldürdü!

KDV İNDİRİMİ SÜRMELİ

Türkiye genelinde birinci el konut satışlarının geçen yılın Aralık ayına göre yaklaşık yüzde 8 artarak 75 bin 480 adet olarak gerçekleştiğini aktaran Altan Elmas, şunları kaydetti: 

"Konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarına ihtiyaç bulunuyor. Bu çerçevede kamu bankalarımız 1. el konut kredi faizini aylık yüzde 0,79'a çekerek çok önemli bir adıma yine öncülük yaptılar. Bu adım 1. el konutları avantajlı hale getirdi. Toplam satışların içinde 1. el konut satışının artması, inşaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayısıyla ülke ekonomimizin büyümesi ve istihdamın artması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, 2019 sonunda biten harç ve KDV indirimi teşviklerinin birinci ele yönelik olarak uzatılmasını talep ediyoruz."

Konut satışları yüzleri güldürdü!

FAİZLER DÜSTÜ, HER SEY NORMALE DÖNDÜ

2019 yılında gerçekleşen toplam konut satış miktarının, önceki yıla yakın seviyede olduğunu belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, yılın son 3 ayında konut kredi faizlerinin yüzde 0.79'a kadar düşürülmesinin olumlu etkisiyle büyük bir ivme kazanan konut talebinin yılı 1 milyon 348 bin adet satışla tamamladığını aktardı. Faizlerin gerilemesine bağlı olarak ekonomi ve sektördeki güven endeksinin yükselmesi, satışların temelini sağlamlaştırdığına dikkat çeken Durbakayım, "Bu 2020 için büyük umut oldu" dedi.

Konut satışları yüzleri güldürdü!

'MAKAS KAPANDI'

AYİDER Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu da, konut satışlarının, Aralık ayında ilk kez 200 bin satış bandının üzerine çıktığını belirtti. Erkutoğlu, "Aralıktaki konut satış atağı makası kapamamızı sağladı" dedi.

 

Değerli konuta vergi ertelenir mi?

 


Geri Dön