28 / 04 / 2024

Konut satışlarında denge yine değişti: Ev var alıcı yok!

Konut satışlarında denge yine değişti: Ev var alıcı yok!

Türkiye'de konut sektöründe dengeler sürekli değişiyor. Düne kadar yatırım aracı olan konut cazibesini yitirdi. 2.el piyasada ilan sayısı artarken, evlere alıcı bulmak zorlaşıyor.



Konutta dengeler yeniden değişti. Türkiye'de konut sektöründe dengeler sürekli değişiyor. Düne kadar yatırım aracı olan konut cazibesini yitirdi. 2.el piyasada ilan sayısı artarken, evlere alıcı bulmak zorlaşıyor. Kiralık evlerde ise talep şu an için canlı. Türkiye genelinde son bir senede ortalama konut pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da ise 61 günden 91 güne çıktı.

Bankaların konut kredi musluklarını kısması, fahiş kira için alınan kira artışlarında sınırlama ve mevduatın cazibesi ikinci el konut piyasasında kartları yeniden dağıttı. Kiradaki yüzde 25 zam sınırı sebebiyle kimi ev sahipleri evlerini satışa çıkardı, kiralama amaçlı alımlar da azaldı. Hem konut kredi faizlerindeki artış hem de 2. evini alacaklara kredi imkanlarının kısıtlanması ev almayı düşünenlere fren yaptırdı. Son dönemde bir de mevduatın getirisi kira gelirinin üzerine çıkınca konutu yatırım aracı olarak görenler düştü. İşte bu sebeplerle satılık konut ilanlarının sayısı artarken, alıcı bulmak ise bir o kadar zorlaştı.

 Konut satışlarında denge yine değişti: Ev var alıcı yok!

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın araştırmasına göre, 2.el konutta ortalama pazarlama süresi ülke genelinde son bir senede yüzde 43, İstanbul’da yüzde 49 uzadı. Ülke genelinde Eylül 2022’de ilandaki satılık ev ortalama 60 günde sahibini buluyordu, bu sene eylül ayında 86 güne çıktı. İstanbul’da ise pazarlama süresi 61 günden 91 güne çıktı. 2.elde satılık ilan sayısı ise 2022 yılının aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 12 artış gösterdi. 

KİRALIK EV PİYASASI HAREKETLİ

Hürriyet'te yer alan detaylara göre, satılık evde pazarlama süresinin uzadığını, kiralıkta ise kısaldığını belirten Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, tüm ülkede satılmayı bekleyen, 4 yaş üzeri ikinci el gayrimenkullere bakıldığında eylül ayında pazarlama süresinin 86 güne çıktığını belirtti.  Öğüt, "Geçen sene bu rakam 60’dı. Kiralık adetleri eylülde okulların açılıyor olması ve ev sahibinin bu dönemi beklemiş olması sebebiyle adet olarak artmış olsa da kiralık gayrimenkullerin ortalama ilan süresi 53 güne indi. Bu bize kiraya vereceklerin normalden daha kısa sürede kiracı bulduğunu, ancak satıcıların alıcı bulmakta zorluk çektiğini gösteriyor.” dedi.

 Konut satışlarında denge yine değişti: Ev var alıcı yok!

FİYATLAR YÜZDE 109 KİRA YÜZDE 136 ARTTI

Endeksa’nın raporuna göre 2023 senesinin üçüncü çeyrek sonu itibarıyla Türkiye genelinde yıllık fiyat artışı yüzde 109 olurken, ortalama metrekare fiyatı 23 bin lirayı aştı. İstanbul’da konut fiyatları bir seneden yüzde 93 artış gösterdi ve ortalama metrekare fiyatı 34 bin 856 lira oldu. Türkiye genelinde konut kira fiyatlarında bir yıllık değer artışı ise yüzde 136 seviyesinde oldu. Ülke genelinde ortalama konut metrekare kira fiyatı 125 lira olurken, İstanbul’da 175 liraya çıktı.

TOKİ'den bu ilçeye yeni proje müjdesi! Tarih resmen açıklandı!

Yabancıya konut satışında yasal düzenleme talebi! Artık altın vize konuşulmalı!

Altını olanlara müjde! Uzmanlar resmen açıkladı! 2024 altının yılı olacak!


Geri Dön