29 / 04 / 2024

Altını olanlara müjde! Uzmanlar resmen açıkladı! 2024 altının yılı olacak!

Altını olanlara müjde! Uzmanlar resmen açıkladı! 2024 altının yılı olacak!

Ortadoğu’daki çatışmaların daha geniş alana yayılabileceği tedirginliğiyle ons altın fiyatları 2 bin doları aştı. Dün gün içinde 2 bin doların altına inse de Dünya Bankası’ndan gelen açıklamalarla tekrar 2 bin doların üzerine çıktı. Uzmanlar yeni zirvelerin yakın olduğunu belirtiyor.



Altının cuma gününü İsrail-Filistin çatışmasından kaynaklanan haberlerin etkisiyle mayıs ayından bugüne ilk kez 2 bin doların üzerinde kapanırken yeni haftanın ilk işlem gününde de bu kritik eşiği tekrar aştı. Hamas'ın 7 Ekim tarihinde İsrail'e saldırmasından bugüne en çok kazananlardan biri olarak dikkat çeken altın bu dönemde yüzde 8'den fazla değer kazandı.

Dün gün içinde 2 bin 6 dolara kadar çıkan ons altın, resmen gözünü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 bin 65 dolara dikti. Gram altın kanadında da yükselişini sürdüren altında 1.873 TL ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Uzmanlar gram altının 2023’ü 2 bin TL'nin üzerinde kapatabileceğini ifade ediyor.

Diğer taraftan, piyasalar bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) da dahil olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz kararlarını yakından takip edecek. Piyasalar ayrıca, Fed'in çarşamba günkü faiz oranı kararı öncesinde ABD Hazine Bakanlığı'nın yeni borçlanma planına da odaklandı.

Açıklanacak söz konus plan, ABD Hazinesi'nin genişleyen bütçe açığını finanse etmek amacıyla uzun vadeli tahvil ihraçlarını ne ölçüde artıracağını göstereyecek. Şu ana kadarki ihraçlar, getirilerin global mali kriz öncesinden bugüne en yüksek seviyelere yükselmesine sebep olmuştu.

Altını olanlara müjde! Uzmanlar resmen açıkladı! 2024 altının yılı olacak!

DÜNYA BANKASI'NDAN "ÇİFTE ŞOK" UYARISI

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt’un haberine göre, Dünya Bankası, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın sebep olduğu aksaklıklar üzerine Orta Doğu'daki son çatışmanın tırmanmasının global emtia piyasalarında "çifte şoka" sebep olabileceği ve emtia piyasalarını "tehlikeli sulara" itebileceği konusunda uyardı. Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun bu ayki sayısı "Jeopolitik Risklerin Gölgesinde" başlığıyla paylaşıldı.

Bahsi geçen raporda, Orta Doğu'da meydana gelen son çatışmaların, son yıllarda sıra dışı şokların etkileriyle mücadele eden emtia piyasalarında önemli bir belirsizlik oluşturduğu aktarıldı.

ALTIN FİYATLARI ÇATIŞMALARDAN SONRA YÜZDE 8 ARTTI

Raporda, politika yapıcıların tetikte olmaları gerektiğin altı çizilerek başta altın olmak üzere bazı emtiaların görünüme yönelik uyarılarda bulunduğu aktarıldı.

Altın fiyatlarının çatışmanın başlangıcından bugüne yaklaşık yüzde 8 oranında yükseldiği kaydedilen raporda, altın fiyatlarının jeopolitik kaygılarla eşsiz bir ilişkisi olduğu, çatışma ve belirsizlik süreçlerinde bu yükselişlerin sıklıkla "yatırımcı güveninin erozyona uğradığına" işaret ettiği belirtildi. Raporda, çatışmanın yükselmesi durumunda gelişmekte olan ülkelerdeki politika yapıcıların manşet enflasyondaki muhtemel yükselişi yönetmek için adımlar atmasının gerekeceğine vurgu yapıldı.

Raporda, global ekonominin büyük bir petrol fiyatı şokuyla baş etme konusunda 1970'lerdekinden çok daha iyi bir durumda olduğu, buna karşın Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın sebep olduğu aksaklıkların üzerine Orta Doğu'daki son çatışmaların büyümesinin global emtia piyasalarını "tehlikeli sulara" itebileceği paylaşıldı. Raporda, petrol arzında "ufak bir aksama" olması halinde petrolün varilinin 102 dolara, "orta düzeyde aksama"da 121 dolara, "büyük bir aksama" senaryosunda ise 157 dolara kadar yükselmesinin tahmin edildiği belirtildi.

Raporda, enerji fiyatlarının ise 2023’te yüzde 28,8 oranında ve 2024’te ise yüzde 4,5 düşeceğinin öngörüldüğü belirtilerek Brent tipi ham petrolün fiyatının 2023’te varil başına ortalama 84 dolar olmasının, global ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla 2024’te ise varil başına ortalama 81 dolara inmesinin beklendiği kaydedildi.

Altını olanlara müjde! Uzmanlar resmen açıkladı! 2024 altının yılı olacak!

GRAM ALTIN TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNDE

Jeopolitik risklerin artırdığı ons altın fiyatları ve dolar TL’de meydana gelen yukarı yönlü ivme gram altın fiyatlarına rekor şeklinde yansıdı. 2023’te en fazla kazandıran yatırım araçlarında başı çeken gram altın 2023 yılı başından bugüne yüzde 65’ten fazla değer kazandı. Dün yaşanan artışla birlikte gram altın fiyatları Kapalıçarşı’da 1.873 TL ile tüm zamanların rekoru kırmış oldu.

“GRAM ALTIN YILI 2 BİN TL’NİN ÜZERİNDE KAPATIR”

Jeopolitik risk ve Ortadoğu’daki gerilim ile altın ons fiyatı 5 ay aradan sonra 2 bin dolar seviyesinin üzerini test ettiğini ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, " Gram altın ise 1.873 TL ile rekor üstüne rekor kırdı. Altın ons fiyatında kısa vade 1.930-2 bin 030 dolar bandını, gram fiyatında ise 1.780-1.880 TL bandını izleyeceğiz. Fakat gram altın fiyatında 1.880 TL seviyesi yukarı yönlü kırılırsa 2023’ü 2 bin TL’nin üzerinde kapatabilir. Gelecek sene ise 2 bin 500- 2 bin 700 TL aralığı test edilebilir. Altının gram fiyatı kısa vadeli bir düşüşün ardından yeni rekor ile karşımızda olabilir. Düşüşler alım fırsatıdır. Elinde bulunduran vatandaşlar satmak konusunda acele etmemeli. Altının ons fiyatı ise gelecek sene 2 bin 350 dolar seviyesine kadar çıkabilir. 2024’de altın ‘altın’ çağını yaşayacak" şeklinde konuştu.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Taraflar zam sınırına tabi olmadan kirayı artırabilecek!

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

100 milyon adet yeni para basıldı! Resmi Gazete’de yayımlandı!


Geri Dön