16 / 05 / 2024

Konut satışlarında Türkiye Avrupa birincisi oldu! Bu yıl emlakta rekor kırıldı!

Konut satışlarında Türkiye Avrupa birincisi oldu! Bu yıl emlakta rekor kırıldı!

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ve Mastertürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, açıklanan konut satış rakamları ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...



Konut satışlarında Türkiye Avrupa birincisi oldu

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, konut satış istatistiklerini değerlendirdiği açıklamasına "Son dört yıldır konut satış adetinin 1,5 milyon bandına yaklaştıran Türkiye’de 2022 de 1 milyon 485 bin adet konut satıldı. Dolayısıyla, Türkiye konut satış adetinde yine Avrupa’da birinci oldu" ifadelerini kullanarak başladı ve bunun önemini açıkladı. 

Konut satışlarında Türkiye Avrupa birincisi oldu! Bu yıl emlakta rekor kırıldı!

Başta Avrupa olmak üzere Dünya’daki büyük ekonomilerde konut satışının yüzde 10 ile yüzde 30 arasında düşüş gösterdiğini aktaran Erden Timur, Türkiye'de ise başa baş kapandığını belirtti. 

Bunun Türkiye'deki iç piyasada talebin canlı olduğunu ortaya koyduğuna vurgu yapan Erden Timur, "İngiliz araştırma şirketi Knight Frank’ın son verilerine göre de gayrimenkul en fazla kazandıran yatırım aracı oldu. Rapordaki verilere göre değerlenme oranlarına bakıldığında Türkiye büyük şehirleriyle ilk 4’te yer alıyor. Yatırım aracı olarak gayrimenkul en fazla Türkiye’de kazandırmaya devam ediyor" şeklinde konuştu. 

Konut satışlarının Türkiye’de 200 alt sektörü dinç tutması için de önemli olduğunun altını çizen Timur, "Dolayısıyla burada arzın tekrar ivmelenmesi üreticilerin tekrar üretime geçmesi daha dikkat edilmesi gereken bir husus. Nitekim 5 yıl öncesine göre ikinci el satışın payı yüzde 50 -50’den yüzde 30-70’e yükseldi. Birinci el azaldı" açıklamasında bulundu.

Konut satışlarında Türkiye Avrupa birincisi oldu! Bu yıl emlakta rekor kırıldı!

2023 yılında bu oranların yeniden dengelenmesinin çok değerli olacağını vurgulayan Timur, "Bu sebeple 0,69 faiz oranıyla başlayan sıfır konut kampanyasının 2023’te bu oranın dengelenmesine katkısı büyük olacaktır" dedi ve yabancıya konut satışına da değindi. 
Yabancıya konut satışında yüzde 15 yükseliş olduğuna vurgu yapan Timur, "Bu toplam satışta yüzde 5’e denk geliyor. Avrupa’ya kıyasla bu oran yarı yarıya düşük. Nitekim Portekiz ve İspanya’da Avrupa ortalamasında yabancıya satış oranı yüzde 10 seviyesinde" şeklinde konuştu ve Türkiye’ye doğrudan yatırım olarak değerlendirildiğinde yabancıya satışın da 2023 yılında gelir bazında Avrupa’ya yaklaşmasını umduğunu aktardı. 

Emlak satışlarında rekor 

Mastertürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, konut satışları ile ilgili yaptığı açıklamasında "Türkiye konut satışında geçen seneyi yakaladı, 1,5 bandından uzaklaşmadık. Tüm gayrimenkul türlerinde ise yeni bir satış rekoru 2022 yılında kırıldı" şeklinde konuştu ve konut satışlarında 2022'de yüzde 0,5 gibi düşüş olurken tüm gayrimenkul satışlarında yükseliş yaşandığına dikkat çekti. 

Konut satışlarında Türkiye Avrupa birincisi oldu! Bu yıl emlakta rekor kırıldı!

Açıklamasında "Ülkemizde Geçen yıla göre yüzde 6’lık bir artış ile 3 milyon 203 bin gayrimenkul satışı gerçekleşti. Satışlardan elde edilen tapu harcı geliri ise 41 milyar lira seviyesine ulaştı. ‘Yeni Evim’ adıyla orta gelirli vatandaşlar için açıklanan ve dün başlayan sıfır konut kampanyasının ev sahipliği oranınapozitif katkı sağlayacağını da belirtmek isterim" ifadelerine yer veren Gökhan Taş, asıl pozitif etkinin ise konut üretiminde görülebileceğini vurguladı. 

Son 2-3 yıldır TÜİK verilerine bakıldığında, önceki senelerde toplam satışın yarısını oluşturan sıfır konut talebinin yüzde 30'lara düştüğünü dile getirdi. Bunun en önemli nedeninin ise yeni konut projelenin başlayamaması olduğunu vurguladı. 

"Şimdi yüzde 0,69’dan başlayan ve psikolojik sınır olan 1’in çok altında kalan faiz oranı kampanyası ile orta gelirli vatandaşların yeni konut alacağını öngörebiliyoruz. Ayrıca Hazine ve maliye Bakanlığı’nın ilk 3 yıl taksit tutarlarına destek olması da doğrudan üretimi de pozitif yansıyacaktır" diye konuşan Gökhan Taş, ülkede 1.5 milyona yakın talep oluştuğunun altını çizdi. 

Taş, konuya ilişkin "Bu rakam OECD üyesi ülkeler arasında en çok konut satılan ikinci ülke ve Avrupa’da da en çok konut satılan ülke anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu ve bu şekilde arzın desteklenmesinin oldukça değerli bir hamle olduğunun altını çizdi. 

Konut sitesi aidatları için hükümetten adım geldi! Fahiş aidat dönemi sona erecek!

Konut fiyatları yıllık olarak arttı! Satışlar neden geriledi?

Yabancılara konut satışında tarihi zirve görüldü! Her 4 konuttan birini Ruslar aldı!


Geri Dön