28 / 04 / 2024

Konut satışlarında yerel seçim durgunluğu!

Konut satışlarında yerel seçim durgunluğu!

Emlak sektörünün son açıklanan raporu son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut satışlarının son 8 senenin en düşük seviyelerine indiğini ortaya çıkardı. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri de umutların seçim sonrasına kaldığını kaydetti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son aylarda faiz artışlarına giderken, söz konusu bu durum en çok emlak sektörünü etkiledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Ziraat GYO'nun ortaklaşa olarak hazırlamış olduğu Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 yılı 4. Çeyrek Raporu, konut satışlarında son 8 senenin en düşük seviyelerine inildiğini ortaya koydu. Söz konusu rapora göre son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut satışları bir önceki seneye göre yüzde 17.5 düşüş göstererek 1 milyon 225 bin 926 rakamına gerileyerek son 8 senenin en düşük seviyelerine indi. Kredilerde yaşanan yavaşlamalarla tasarruf amaçlı konut alımları da azalma gösterdi. Konut satışları bir önceki senenin aynı çeyreğine göre yaklaşık yüzde 23,9 oranında gerileme gösterdi ve 325 bin 852 oldu.


UMUTLAR ERTELENDİ Mİ?

Haber Global'den Ertan Altan imzalı habere göre son rapor ile ilgili önemli detaylar paylaşan ve yerel seçim sonrasına yönelik öngörülerini paylaşan gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün, faizlerde yaşanan yükselişlere değinerek şöyle konuştu: "Son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut satışlarının son 6 ayına bakmak gerekli. Bu satışlar, son 3 çeyrekte zaten diplerdeydi. Umutlar 2024 yılının başına yani seçim öncesine yönelmişti. Yerel seçim öncesi konut için uygun faizler bekleniyordu. İnsanları teşvikle ilgili beklenenler olmadı. Kredi faizlerinin zirvelere çıkması Merkez Bankası'nın adımları konutun cazibesini düşürdü. Konut sahibi olma hayalleri ilk çeyrekte suya düştü, insanlar şimdi hayalini ikinci 6 aya erteledi."

Konut satışlarında yerel seçim durgunluğu!

KONUT ARZI DA DÜŞTÜ

Yaptığı açıklamada ortaya çıkan bu tablonun vatandaşların konut tercihlerini doğrudan etkilediğini dile getiren Akgün şunları dile getirdi: "Ülkemizde ekonominin lokomotifi olduğu için konut satışlarıyla ilgili düzenlemelerden vatandaşların umudu vardı. Vatandaşların birikimleri enflasyon karşısında erdiği için ev hayali bir türlü gerçekleşmiyor. Vatandaşlar ayakta kalmaya çabalıyor. İnsanlar, bankalara gittikleri zaman 200, 300 bin Türk Lirası kredi çekebiliyor. Bankalar maksimum 500 bin Türk Lirası kredi veriyor. Bu sürece arzın oluşmaması da olumsuz etkilerde bulunuyor."

"Konut üretimlerinde maliyetler yüksek seyrediyor. Eski evlere rağbet var. O nedenle vatandaş 3+1 bir hayalini 2+1, 1+1'e çekti. Konut satışlarının düşmesi de bu açıdan normal. Çünkü konut alımlarını teşvik edecek bir finansal altı yapı yok. Başlatılan konut kredisi kampanyalarının fiili şekilde bir etkisi olmadı. Şu anda alım satımlar bitti. Genel olarak konut almak isteyenler yüksek faizler nedeniyle parayı nakitte tutmayı tercih ettiler. Dövizle ilgili artış beklentisi olunca dövizde tutanlar da çoğaldı."

KONUT GÜVENLİ LİMAN MI?

Akgün açıklamasında seçim sonrası öngörülerini de şu şekilde sıraladı: "Benim öngörülerime göre 31 Mart yerel seçimlerinden sonra vatandaşlar realiteye dönecek. Yatırımların yönünün konuta, arsaya dönmesini bekliyorum. Vatandaşlarımızın geleneksel yatırım aracı emlaktır. Parayı faizde, dövizde, altında tutmak yerel seçimlerden sonra şimdi olduğu gibi tercih edilmeyecek. Yerel seçimlerden sonra takip eden aylarda konut piyasasının yüzde 20 oranında canlanacağını düşünüyorum. Hükümetin de inşaat sektörünü canlandırması gerekli. İnşaat sektörü 200'den fazla iş kolunu besleyen bir sektör."


SATIŞLAR DAHA DA DÜŞEBİLİR


'Gayrimenkul Sektörü 2023 yılı 4. Çeyrek Raporu'nda yer alan sonuçları değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Söz konusu rapora yansımadan önce biz bu sonuçları zaten sahada da gözlemliyorduk; defalarca da gündeme de getirmiştik. Konut piyasasında çok ciddi düşüşler yaşanıyor. Ben bu düşüşlerin doğrudan seçimle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle yerel seçimler sonrasında da piyasada bir artış olacağını da düşünmüyorum. Ben aksine konut satışlarının daha da düşebileceğini tahmin ediyorum." 

 

Ekrem İmamoğlu: Yeni projelerle 20 bin konutu halkın hizmete sunacağız!

Konut piyasasında seçimden sonra bunlar olacak! Kulis bilgileri sızdı: Kira takibi, 3'ten fazla evi olana vergi...

Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi bu yıl ihaleye çıkıyor! İki büyükşehir arası 80 dakikaya iniyor!


Geri Dön