Konut seferberliği tam gaz! Özel sektör devlet arsalarında konut inşa edip kiralayacak!
Kamu dar gelirli vatandaşlar için konut seferberliği başlatmıştı. Bir adım da özel sektör tarafından atıldı. Devletin mülkiyetindeki arsalarda konut geliştirme önerisinde bulunan özel sekötr, bu konutları dar ve orta gelirlilere kiralamayı hedefliyor. İşte ayrıntılar...
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; ‘Rota Yeniden Oluşturuluyor’ mottosuyla düzenlenen zirvede GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, açıklamalarda bulundu. Sosyal konut önerilerine ilişkin bilgi paylaşan Mehmet Kalyoncu, dernek olarak ‘Erişilebilir Konut Komitesi’ kurduklarına dikkat çekti ve "Sektörde çok net görebildiğimiz bir rakam var, o da ruhsat sayıları. Normalin yüzde 30’una düştüğünü gördük. Bu noktada üretmemiz gerektiğini, üretmenin önündeki engelleri bertaraf etmemiz gerektiğini dile getirdik" ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul geliştirmede maliyetin yarısını arsanın oluşturduğuna vurgu yapan Kalyoncu, "Arsanın yüzde 50 olduğu bir denklemde biz şu anda tıkanmış durumdayız" diye konuştu.
Modelde geliştirme sürecinde yüzde 50 olan arsa payını sıfıra düşürdüklerinin altını çizen Mehmet Kalyoncu, "Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Fonlama, konut kredisi tarafından oluşturulması gereken kaynak maliyetini yarıya indiriyoruz. Bu ancak devletin arsalarını bu maksatla değerlendirme kararı almasıyla mümkün. Bu modeli mart ayında ilgili bakanlıklara ve kurumlara sunduk. Herkes için yeni bir model" açıklamasında bulundu ve Türkiye’de hiçbir gayrimenkul geliştiricisinin kiralama amacıyla konut geliştirmediğini aktardı.
Kalyoncu, kiralamanın senelik veya 3-5 yıllık değil, uzun vadeli kontratlarla yapılmasını önerdiklerinin altını çizdi ve "Kamu-özel işbirliği modeli geliştirilirse, devlet yıllık bir kira tarifesi yayınlayabilir" dedi ve firmalar için yatırımların geri dönüşünün 15 yılı bulacağına ve bu vadelerde bir kredi imkânı sunulması gerektiğine dikkat çekti.
Yeni model başlarsa konutların 1 ila 1.5 senede inşa edilebileceğinin altını çizen Mehmet Kalyoncu, "3’üncü yılına gelindiğinde bu modelde 100 bin, 300 bin, hatta 500 bin konut üretilebilir. Ancak Arsa bulmak önemli" ifadelerini kullanarak, kiraların harcanabilir hane gelirinin yüzde 30’u kadar olacağına vurgu yaptı.
Kalyoncu konuyla ilgili açıklamasını "Çalışan 2 kişi üzerinden bir model geliştirdik, o gelirin yüzde 30’u olacak. Örneğin 3+1 daire 4 bin lira gibi" diyerek sonlandırdı.
Zirvede GYODER ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ‘GYODER Start Up House&PropTech Hub’ projesi de yeni projelerden biri olarak açıklandı. Proptech pazarını desteklemek, sınır ötesi işbirlikleri ile büyütmek ve finansmana erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan proje ile gayrimenkul sektörünün teknoloji katma değeri ortaya çıkacak. GYODER ayrıca, Türkiye Belediyeler Birliği ile şehirlerin geleceği açısından önemli bir sivil inisiyatifi de yakında uygulamaya alacağını açıkladı.
Sosyal konut projesi satılabilir mi?
Sosyal konut ödemeleri ne zaman başlar? TOKİ evleri ne kadar zamanda teslim ediliyor?